сряда, 6 юли 2016 г.

Моят Топ 10: Разтърсващи любовни драми

Здравейте. Днес съм в настроение за по-лежерна статия. Освен това, реших да разнообразя малко с една по-различна тема. Нека тази публикация бъде за тези от вас (киномани като мен), които харесват филмите в категория драма/романтичен. Ще ви покажа някои от любимите си филми, които според мен не трябва да подминавате, ако сте фенове на жанра.


Харесвам онзи тип продукции, които понякога са тъжни, понякога весели, а понякога всичко това в едно, но които със сигурност успяват да извадят емоциите на повърхността. Онези филми, които са с доста по-дълбок замисъл и чиито сценарий може дълго да премисляте и да разсъждавате над изборите на лирическите герои. Има три възможни края на този тип филми: щастлив, тъжен или най-често срещаният трети тип - комбинация от двете. В повечето филми, сценаристите залагат на максимата, че щастието не е крайната точка от пътя, а е самият път. В това разбира се има голяма доза истина и колкото и да не харесам тъжният край, то повечето от наистина стойностните филми са именно такива. Но все пак всяко хубаво нещо си има своят край и е важно пътят до него да е изпълнен с щастие, дори да е за кратко. Емоциите във филмите, които ще ви покажа са предадени толкова истински и дълбоко, че просто няма как да подминете тези истории и е невъзможно поне една от тях да не ви докосне истински.


Филмите ще сортирам по хронологичен ред, като ще започна първо с най-новите. Трябва да предупредя, че информация, която ще споделя с вас е възможно да съдържа спойлери и разкриване на част от сюжета, но ще се постарая да не разказвам буквално и с подробности, за да не ви развалям удоволствието от гледането на тези шедьоври. Всички корици и цитати съм подбрала специално за тази публикация, като съм добавила любимите си моменти от всеки филм в колажите.

ME BEFORE YOU - (2016г.)


Най-новият филм, който излезе буквално преди броени дни по кината, а от два дни и по пиратските торент сайтове. Субтитри все още няма, но това нямаше как да ме спре да го изгледам.


Една от най-тъжните любовни истории, които съм гледала пред последната година. Тъга и любов съпътстват този филм от началото до самият му край. Това е история за една истинска и дълбока, неподвластна на стереотипите и препятствията любов, който ти дава сили да отваряш очи всяка сутрин, дори когато няма надежда. Брилянтна игра и изключително трудна роля от страна на Sam Claflin, който успешно успя да се адаптира и да си партнира с известната Emilia Clarke. История за моментите, в които любовта успява да върне изгубените цветове в живота, да обагри сивото ежедневие с нови усещания, но дали тя е достатъчно силна за да се пребори с изпитанията на живота или ще бъде просто заслуженият подарък, глътката въздух и онази частица щастие, която всеки заслужава да открие поне веднъж? Все пак какво е щастието - крайната дестинация или пътят до нея? Понякога един щастлив миг може да е по-значим от цял един живот и макар и кратък, този миг може да придаде смисъл на всичко. Свободният дух не е в състояние просто да приеме случващото се и да се примири безмълвно. Всичко или нищо, дори ако това води до най-тежкият избор. Засега няма да разкрия повече от сюжета, за да ви оставя сами да почувствате филма, когато го изгледате.

DELIBAL - (2015г.)


Когато един филм е хубав, за мен няма значение какъв е - американски, италиански, турски, японски и т.н. Това ще се убедите и от класацията ми.

"Да няма щастлив край, а щастлива безкрайност" - част от текста на песента към филма и същевременно най-точното му описание. Тежка за преглъщане история, в която човек вкусва в равни дози и щастието и болката на персонажите. Няма да крия, че Cagatay Ulusoy e любимият ми турски актьор по много причини, а брилянтната му актьорска игра е само допълнение към всичко останало. И все пак, да се върна на филма. Както споменах, труден за преглъщане разказ за любовта, за онази любов, която те кара да забравиш за себе си и заради която си готов да пожертваш всичко за щастието на любимия, дори живота си. Акцентът тук е върху психическото здраве, което е не по-малко важно от физическото. Понякога в живота си правим грешни, импулсивни избори, които ни се струват верни в дадения момент. Но дали когато понякога си мислим, че подаряваме щастие, всъщност не причиняваме още по-голяма болка с избора си? Delibal ще хареса на тези от вас, които обичат реално представените истории, без излишна сладникавост. Истории, които са толкова ярки и емоционални, че понякога те оставят безмълвен.

IN YOUR EYES - (2014г.)


Вече съм ви споменавала за този разкошен филм, който открих съвсем случайно, но ако сте пропуснали поста, ще припомня защо обикнах тази история.

Филма е от онзи тип истории, които те държат до последно в напрежение, а след края те карат да премисляш и осмисляш видяното. "In your eyes" е продукция, чиито замисъл е изключително оригинален, нестандартен, а актьорската игра е на ниво. История, която сама по себе си е разказана по един наистина много оригинален начин, макар и лишен от излишни безсмислени ефекти. Драма, която те пленява и държи до последно. Показава личната човешка драма и любовта през един много нетипичен поглед, като освен интересен, той носи и забавна нотка в себе си. "In your eyes" разказва за онази връзка между хората, която се усеща истински само веднъж в живота. Тази моментална свързаност, в която съдбата има пръст и как понякога срещайки напълно непознат усещаш, че всъщност сякаш го познаваш много отдавна. Различна и фантастично представена любовна история, която с истиността си няма как да не ви накара да гледате с интерес до самия край.

THE FAULT IN OUR STARS - (2014г.)


Неслучайно любим филм на много хора. Както и при "Me before you", историята е донякъде сходна като замисъл, но тук присъствасъдбовната предначертаност и нищо не опира до избора. Изключително тъжна история за съдбата и как понякога ни се случват неща, които не заслужаваме и които не зависят от нас, но въпреки това трябва да извлечем положителното от всяка ситуация и да изживеем всеки щастлив момент, сякаш може да е последният ни. Някои мигове се превръщат в нашата вечност. "Някои безкрайности са по-големи от други."


Филм, показващ колко жесток може да бъде животът, но въпреки това да ни позволи да се докоснем поне за миг до любовта и щастието. Когато всичко е изгубено, нямаме друг избор, освен да изживеем всеки момент пълноценно и по най-добрият възможен начин и макар човек да не може да промени съдбата си, не трябва да спира да се бори до последният момент. Няколко безценни мига, които се превръщат в безкрайност, една малка и щастлива безкрайност, която е всички за човека. Да бъдеш значим и запомнен, макар да е дори само от един човек - не е ли в това смисълът? Това е още един филм, с който няма как просто да убиете времето си, но който си струва всяка секунда екранно време. Невъзможно е да го подминете или забравите, след като го изгледате.

FIRST TIME - (2012г.)


Eдин изключително успешен и добре екранизиран азиатски филм. Има някои много запомняши се моменти, които определено са оригинални и красиви. За да не се повтарям с описанието на сюжета, ще разкажа на кратко един от любимите си моменти, като ще използвам истинските имена на актьорите. Анджела и Марк стоят на брега. Тя му подава три бонбончета с различни цветове/вкусове и му казва да избере едно от тях. След като той избира портокаловото, тя му казва, че оттук насетне всеки път когато опита нещо с портокалов вкус, той ще се сеща за срещата им и за онези безценни мигове, прекарани заедно. В този филм ще видите много красиви, нежни и споделени мигове между Анджела и Марк.

HEAVEN'S POSTMAN - (2009г.)


Доста нетипичен сценарий по мое мнение и една красива романтично-фантастична история. Но не си представяйте от онази фантастика със специални ефекти, а тази, която всъщност изглежда толкова достоверна, че веднага сте склонни да повярвате във всяка една дума. Заседнал между два свята, Kim Jae-joong (известен корейски певец и актьор) се намира между миналото и бъдещето. Когато е загубил всяка надежда, Han Hyo-joo му помага да намери правилният път и с любовта си успява да го върне към живота. Сън или реалност, живота на двамата се преобръща изцяло, когато случайно попадат един на друг. Тук ще разкрия, че нетипично за азиатските драми, този път краят е щастлив.

KOIZORA - (2007г.)


Няма да скрия, че това може би е един от филмите, на които съм плакала много и почти всеки път. Трябва да призная, че определено азиатските драми нямат равни що се отнася до емоционално пресъздаване на истории и тежки, драматични сюжети. Като любител на азиатското кино и по-специално на японските и корейски продукции съм изгледала доста сериали и филми през годините. И въпреки всичко трябва да призная, че Koizora оглавява личната ми класация. Историята сама по себе си е толкова истинска и разтърсваща, че няма как да ви остави безразлични. Определено откривам сходство между Koizora и The Fault in Our Stars, но съвсем не мислете, че са идентични. Любимият ми японски актьор Miura Haruma e в главната роля. Това е филм за онази любов, която не идва веднага, а полека се настанява в сърцето, но попадне ли там - остава завинаги. Малките жестове и откраднати мигове, които никога не се повтарят, но с които се научаваме как да живеем в пълния смисъл на думата. История за любовта, която променя. Има хора, които наистина са незаменими и които остават с нас дълго, след като си отидат. Дали сме готови да се откажем от себе си, само за да направим щастлив човекът до нас? Как щастието идва точно в правилният момент и как животът ни сблъсква с хора, с които просто е било писано да изживеем някои моменти.

AT FIRST SIGHT - (1999г.)


Нямаше как да не включа този брилянтен филм в класацията си. "От пръв поглед" носи доза ирония още в самото си заглавие. Възможно ли е да обикнем не с очите, а със сърцето си? Да видим отвъд видимото и да си позволим да почувстваме нещо истинско? "Истински се вижда само със сърцето. Най-същественото е невидимо за очите" важи с пълна силна в тази драматична, докосваща и толкова семпла и реална любовна история. В главната роля е Вал Килмър, който по един перфектен начин изиграва своята роля. Филмът е по истински случай, което го прави още по-специален.

GHOST - (1990г.)


Класика! Какво друго мога да кажа за този прекрасен филм, който може да накара и най-безчувствения човек да пролее няколко сълзи. История за това как точно когато се чувстваме най-щастливи, съдбата понякога е много жестока и може да изтръгне за миг всичко, което сме имали до момента. Но някои истории продължават завинаги, дори времето ни да е съвсем ограничено. Разказ за любов, по-силна от смъртта. Доза хумор, преплетена с блестящата актьорска игра на Патрик Суейзи и Деми Мур, това е една от най-разтърсващите драми, които мога да ви препоръчам.


Разбира се, имам още много любими филми, които няма как да включа, защото класацията ще е безкрайна. Тук спокойно могат да се наредят филми като: Titanic, Avatar, Untimed Heart, Dirty Dancing, The Vow, The Notebook, The Bodyguard, Dangerous beauty, Nights in Rodanthe, Dying Young, A walk to remember, Endless love, Pretty woman, Here on Earth, Dangerous Beauty, The lover, Blue lagoon, и още много други, чиито заглавия мога да изброявам безкрайно.

Надявам се моята класация да ви е харесала. Ще се радвам да споделите с мен в коментарите кой/кои са вашите любими филми от този жанр и гледали ли сте някой/някои от показаните тук?


Follow me:
            

Няма коментари:

Публикуване на коментар

• Your comments are important to me! I would love if you take your time and leave me some feedback :) •