четвъртък, 20 юли 2017 г.

15 ФИЛМА ЗАСНЕТИ НА ЕКЗОТИЧНИ МЕСТА

Когато някой ви каже думата "екзотично", вие какво си представяте? Нека ви кажа първо, какво влагам аз в значението. Екзотично за мен е място, където е топло, красиво, някое далечно място, което изглежда толкова различно от нашият дом, че чак не можем да си представим, че съществува някое толкова красиво място. Плаж, слънце, зеленина, пясък - остров, джунгла, пустиня...Това е което аз си представям и именно заради това реших да събера всички качествени филми, заснети на красиви, далечни земи. Това са любимите ми филми, а за мое съжаление, те далеч не са много. Повечето със сигурност са ви добре познати, но вярвам, че има и такива, за които не сте чували, но които заслужават да бъдат изгледани, ако сте любители на приключенията. Каква е моята класация от най-добрите 15 екзотични филма, може да научите по-надолу.


В предишната си филмова класация ви попитах дали бихте искали да виждате и в бъдеще подобни публикации. Като цяло потвърдихте, но честно казано аз толкова обичам да ги правя, че ще продължа, независимо дали са популярни или не. Все пак нали целта е да правим нещата, които обичаме? Филмите няма да подреждам хронологично този път, а по-скоро по степента, в която ги харесвам. Така смятам, че е по-правилно да ги класирам. Разбира се, класацията е много субективна. За ваше улеснение, ще добавя линкове към тези филми, които могат да се изтеглят и съответно откъде, както и тези, които може да гледате онлайн. 

🌴 The Blue Lagoon (1980) | Може да изтеглите от zamunda или от thepiratebay.org


Несъмнено любимата ми част от трите филма. Младата и изключително красива Брук Шийлдс е в главната роля, на тази романтична, приключенска драма. Действието се развива на абсолютно идилично място - екзотичен, напълно самотен остров, на който живеят единствено младите Eм и Ричард. Те са събрани от съдбата и са орисани да бъдат своето единствено семейство, приятели и дори любовници. Те израстват и съзряват, познавайки само и единствено своят малък, собствен свят, далеч от цивилизацията. Живеейки на романтично, безкрайно красиво място, синята лагуна е единственият дом, който някога са имали и ще имат. Любовта при тях не идва гръмко и изведнъж, тя претърпява множество промени, докато достигне до стадия на осъзнатост, от който и двамата имат нужда, за да могат пълноценно да се отдадат на тези непознати за тях, но въпреки това силни чувства. Какво друго мога да кажа за този филм - прекрасни, екзотични гледки, кристална лазурна вода, фин, недокоснат от друг човек пясък, където единствените двама жители на острова са в пълна хармония със себе си и с природата. А техните най-големи радости са на вид малки и семпли неща, които обаче са най-важните - любовта между тях, красивите залези и спокойното, синьо море, което се слива с безкрайния хоризонт. За съжаление обаче, понякога щастието има висока цена, която те трябва да платят. Но макар и за кратко, те се докосват до истинския Рай на земята.

🌴 Return to the Blue Lagoon (1991) | Може да изтеглите от zamunda или от thepiratebay.org


Продължението на първия филм, който проследява живота на единственият оцелял по чудо на острова, малкото момченце на Ем и Ричард, който носи името на баща си. Лили и Ричард младши са двама непознати, отново събрани от съдбата. Те не са кръвни брат и сестра, но израсват заедно, отглеждани като такива. Когато обаче остават сами с препядтствията на това да оцелеят напълно изолирани от цивилизацията, бавно и неусетно между тях пламва любов. Любов, която в последствие е подложена на изпитание - дали е истинска, или просто се обичат, защото не познават друг човек извън техния малък свят? Драматични събития се случват в живота им и светът им бива разтърсен от злото, въплътено в образите на коварни хора. От този филм също може да очаквате много красиви морски изгледи, но и повече драматизъм и динамика от първата част. Дали пък да си далеч от опетнената цивилизация не е всъщност истинското щастие и дали ще изберат да загубят себе си в тази надпревара за надмощие или ще препочетат да останат в техният малък, но спокоен и уютен рай? Дали ще успеят да опазят невинността и чистата си обич от "лапите" на алчността и похотта, ще разберете след като изгледате този екзотичен филм.

🌴 Paradise (1982) | Може да изтеглите от zamunda или от thepiratebay.org


Един изключително интересен и различен филм, при който действието този път не се развива на остров или плаж, а в едно малко, прекрасно кътче - приказен оазис, насред пустинята. Дейвид и Сара са двама младежи, които на пръв поглед нямат нищо общо помежду си. Съдбата обаче им е отредила да бъдат заедно. След ужасни събития, при които Сара е принудена да стане жена на мъж, който тя изобщо не обича и който е значително по-възрастен от нея, тя е принудена да избяга, заедно с Дейвид, за да спасят живота си. И така, съвсем случайно, те се озовават в изключително красив и рядък оазис, обгърнат от пустинята. Там те успяват да устроят живота си. В това малко, изолирано райско местенце, те намират своя дом, сред озелененото, обвито като в прегръдка местенце сред горещите сахарски пясъци. Там, те не просто започват да съзряват, но и да се влюбват. Тяхната идилия обаче е нарушена отново от онзи безжалостен мъж, който е решен на всичко, за да направи Сара своя. Любовта на Дейвид към Сара обаче е много по-силна и чиста от тази на Шейха и той ще направи всичко възможно за да си върне Сара, която е единственото му семейство. Това е може би единственият филм, в който действието се развива именно в Оазис, а какво по-екзотично от това, което да присъства в моята класация?

🌴 The Beach (2000) | Може да изтеглите от zamunda или от thepiratebay.org


Приключения, драма, трилър. Така бих могла да опиша най-накратко категорията на този филм. Младият Леонардо ди Каприо е в главната роля. Съвсем случайно, той научава една дълго време крита тайна. Тайната за едно Райско място и тайното, изолирано общество, което живее там. Място, което е най-близкото до Раят на земята. Изключително красиво кътче, за което малцина знаят и до което не всеки може да стигне. Там, мини обществото живее в хармония и разбирателство, поне привидно. Когато Ричард (явно любимо име на американците, що се отнася до хора, живеещи на красиви, почти необитавани плажове) попада там не сам, а с двойка, която среща съвсем случайно. И всичко изглежда напълно идеално и идилично, поне в началото. Но дали този тайнствен остров всъщност е по-коварен, отколкото предполагат? Дали всичко не е една фасада, зад която злото просто спи и чака да влезе в действие. Ричард се променя коренно - той загубва себе си, превръща се в безчувствен човек, който не само, че е готов да убива, но и успява да вземе така желаната чужда жена, с която изживяват няколко прекрасни, забранени момента на истинска любов, отдаденост и щастие. Но да нараниш другите, винаги има висока цена, която трябва да се плати. Като цената в случая е да се откажат от това идеално, перфектно място, където можеха да живеят в хармония с природата и с останалите, поне привидно. И макар тяхното време на истинско блаженство да беше преброено, и дори да беше само за миг, те се докоснаха до пълното щастие и до онова усещане, когато просто знаеш, че имаш всичко, от което някога си имал нужда и което някога ще искаш. Понякога щастието е в малките, семпли неща, като това да усещаш морския бриз, слънцето да гали кожата ти с топлите лъчи, а прекрасната гледка пред теб да е твоето най-голямо богатство.

🌴 Lovewrecked (2005) | Може да изтеглите от zamunda или от thepiratebay.org


Аманда Байнс (в ролята на Джени) беше една от най-популярните комедийни актриси в началото на 21 век. В този филм, тя е в ролята на много влюбената в известен музикант тийнейджърка, която е не просто фенка, но и буквално вманиачена по музиканта Джейсън. Най-добрият и приятел Раян (в ролята е много чаровният Jonathan Bennett, познат още от изключително популярният филм Mean Girls) е най-добрият и приятел, който е винаги до нея и който тайно е безвъзвратно влюбен в нея, но го е страх да и признае. Не след дълго, тримата са въвлечени в забавен, любовен триъгълник, в който всеки преследва човека, който не може да има. Раян е прекрасно, сериозно момче, което със сигурност може да даде на Джени много повече от повърхнотният флиртаджия Джейсън, но това ще бъде осъзнато в последствие. Действието се развива на красив плаж, който далеч не е изоставен и необитаем, но дали всички знаят за това? Много сладка и забавна история, която макар да е по-скоро за тийнейджърите, и до ден днешен харесвам много да гледам. Ако искате нещо развлекателно и приятно за гледане, това е вашият филм.

🌴 The Sleeping Dictionary (2003) | Може да изтеглите от zamunda или от thepiratebay.org


Красавицата Джесика Алба е в ролята на Селима - екзотична жена, живееща в племето Ибан. Тя е наполовина американка. John Truscott е американец, който е изпратен на работа при племето, като важна задача е да научи езикът на хората, които управлява. За целта обаче той няма да се осланя на обикновен речник, а на "Речник в леглото". Странен, шокиращ и оригинален сценарий, при която ролята на речникът е изпълнена от момиче, чието задължение е да споделя не само езика, но и самотните нощи на американеца. Селима е познава в околността именно като "речник в леглото", каквато е по наследство от майка си. Тя избира кадета, който за разлика от повечето мъже, които е срещала е изключително принципен и не пренебрегва своите разбирания. Може би донякъде очаквано, двамата се влюбват почти неусетно, но тяхната любов е невъзможно. Те са от два съвсем различни свята, чиито единствен мост е безкрайната любов, която пламва помежду им. Но влюбените няма просто да бъдат оставени, за да изживеят любовта си. Те ще трябва да минат през множество предизвикателства и да преодолеят скрупули, проблеми и вековни правила, за да бъдат заедно и да отглеждат сина си заедно. Изключително нетипичен и наистина прекрасен филм, който препоръчвам на всички романтични души.

🌴 Cast Away (2000) | Може да изтеглите от zamunda или от thepiratebay.org


Корабокрушенецът е абсолютна класика, що се отнася до самотно оцеляване на пустинен остров. Красиво, но опасно място, в което да оцелееш абсолютно сам е не просто предизвикателство, но и мисията на живота. Озовал се там съвсем изолиран от външният свят и от друго човешко същество, той няма избор, освен да направи всичко възможно за да остане жив, докато не дойде някой, който да го спаси. Това може да не стане и никога, но все пак да се приспособи е единственият му шанс да остане жив, колкото може по-дълго. Филм за силата на човешкия дух, за желанието за живот и за това как никога не трябва да се предаваме и пречупваме пред изпитанията на живота, дори те са да по-големи от това, което можем да понесем.

🌴 Robinson Crusoe (1997) | Може да изтеглите от zamunda или от thepiratebay.org


Абсолютна класика, за която вярвам, няма как да не сте чували. Това е оригиналната история на "Корабокрушенецът", при която мъж, в разцвета на силите си и със светло бъдеще пред себе си се озовава сам на пустинен остров. Като единствен оцелял, неговата нелека задача е да открие начин да оцелее, абсолютно изолиран от всякакви хора и цивилизация. Всички го смятат за мъртъв, но истината е друга. На този остров, той построява живота си наново, от нулата. Създава своя временен, а може би дори и постоянен дом, оставайки единствено с надеждата, че някой ден че го намери друг човек, който ще го отведе отново в цивилизацията. Случайно обаче среща нецивилизован човек от племе, който на практика не може нито да говори, нито да го разбере. Робинзон се заема с тежката задача да го цивилизова и да го превъзпита. Макар и трудна задача, постепенно двамата се привързват, макар да не ги свързва нищо, дори речта. Те двамата се сприятеляват по един нетрадиционен, но истински начин. Ако обичате качествените, приключенски филми, то този е идеалният за вас!

🌴 Blue Lagoon: The Awakening (2012) | Може да изтеглите от zamunda или от thepiratebay.org


За мен лично това е най-слабата, от трите части. Не особено убедителна актьорска игра, не много реалистичен и правдоподобен сценарий, доста пропуски в него и честно казано нелогични моменти. Вероятно е една от най-популярните части от поредицата, защото участват съвременни и доста популярни тийн актьори, които явно успяват да завладеят непълнолетната аудитория. Аз обаче не съм особена почитателка и на Indiana Evans. Не я намирам за особено добра актриса и ми е някак безлична, на фона на истински красавици като Мила Йовович и младата Брук Шийлдс. И все пак, този филм присъства в класацията ми, защото има някои красиви, морски изгледи и приятни сцени, като танцът под дъжда. А и присъства най-вече заради самата идея, че сюжета се развива на необитаемо, красиво място. В общи линии, това е още една история за популярната "кралица на бала" и мистериозното, мълчаливо "лошо" момче. 

🌴 The Jungle Book (1994) | Може да изтеглите от zamunda или от thepiratebay.org


Кой не обича историята на малкият, смел Маугли, момчето от джунглата? В тази класация реших да добавя една наистина много сполучлива и може би най-успешната версия на филма, която е игрална, а не анимационна. Jason Scott Lee е в ролята на Маугли, момчето, което общува и разбира животинския свят, по-добре дори от човешкия. Той обаче въпреки, че принадлежи повече на животинския свят, не е забравил напълно и не може да пренебрегне и човешкото у себе си, което излиза наяве в моментът, в който се среща случайно и се влюбва веднага в красивата Kitty (в ролята е Lena Headey). Това е филм, изпълнен с много живот, красива природа и чиста първа любов. Прекрасен приключенски филм, който заслужено попада в моята мини класация.

🌴 A Far Off Place (1993)Може да изтеглите от zamunda или от thepiratebay.org


Не особено популярен филм от миналия век, който и аз не бях гледала изцяло. Всъщност е доста интересен. Не знам дали може да се каже, че е заснет точно за "екзотично място", но действието се развива в далечна Африка. 16 годишната тогава Рийз Уидърспун е малко момиче, израснало и живяло доста време в Африка, заради своите родители. Всичко е спокойно и щастие цари в живота на семейството. Всичко се променя в един ден обаче, когато цялото и семейство и всички обитатели на мястото, където са - биват убити. Тя, заедно със своите приятели по случайност успяват да избягат и така започва тяхното приключение. Прекосявайки пустинята Калахари, което изглежда мисия невъзможна, те се опитват да оцелеят, като междувременно се сближават още повече. Но какъв избор имат? Да предприемат това опасно приключение или да бъдат убити.

🌴 Survival Island (2005) | Може да изтеглите от zamunda или от thepiratebay.org


Трима винаги са много, що се отнася до връзка. Не е случайно вероятно, че като "двойка" е наречена любовта именно между двама души. На красив, необитаем остров обаче се озовават трима. Женената двойка Джак и Дженифър и мистериозният Мануел, който в случая е "ябълката на раздора". Любовният триъгълник между тримата се заплита в животозастрашаващи събития, от които мъжът, който ще спечели сърцето на жената може да бъде само един. Дженифър е "забраненият плод" за Мануел, но това го кара да я желае още повече. И дори връзката между тях да изглежда напълно немислима, все пак те успяват да се отдадат на чувствата си, било то и за кратко. От друга страна Джак, който е обезумял от ревност и комплекси, ще направи всичко възможно за да разделите двамата влюбени и да вземе жена си обратно, макар и против волята и. Но дали той ще бъде победителят в тази история или в крайна сметка освен жена си, ще загуби и себе си по пътя на отмъщението и злината, ще си отговорите гледайки този сравнително нискобюджетен, но пък интересен и напрегнат филм.

🌴 Blue Island (1982) | Може да изтеглите от този сайт и евентуално от този


Филм, който открих абсолютно случайно и буквално преди няколко дни. Факт е, че е много трудно да се намери толкова стар филм в интернет, който да е в дигитален формат и да е безплатен. След множество търсене от моя страна, след като почти загубих надежда,че някога ще го открия, все пак успях! Това е история, която до голяма степен е взаимствана от филмът "Синята лагуна". В случая обаче, актьорите са скандинавци. Бони и Били този път са руси, отново млади и отново действието се развива на красив плаж. През по-голяма част от филма, Бони е много оскъдно облечена, което прави филмът подходящ за аудитория поне 16+. Имайте го в предвид. В общи линии, филмът е приятен, не много запомнящ се, но все пак нещо интересно и екзотично. И тъй като държа на вас, читателите си, ще ви споделя и точно откъде изтеглих торента, за да не се налага да преровите целия интернет, както направих аз. :)

🌴 Six Days Seven Nights (1998) | Може да изтеглите от zamunda или от thepiratebay.org


Забавна комедия, за това как понякога този, който изобщо не харесваме може да се превърне в единствената ни опора и дори да обикнем, абсолютно неочаквано и необяснимо. В този филм Harrison Ford и Anne Heche са главни действащи лица. Непланирано, те оцеляват по чудо след силна буря и се озовават на необитаем остров. Между тях има множество дразги и неразбирателство, защото те са коренно различни. Принудени на оцеляват заедно обаче, започват бавно да се опознават и в крайна сметка макар и двамата да имат връзки, понякога сърцето си знае своето. Много забавен и увлекателен филм, който да развесели денят ви.

🌴 Cast Away (1986) | Може да гледате онлайн тук


Първата версия на "Корабокрушенецът", при която обаче има известни разлики в сценария. Тук, акустиралите на самотен остров са двама (двойка), които поне заедно са изправени пред предизвикателството да оцелеят, като същевременно се опитват да водят нормален начин на живот. Освен живота си, двойката трябва да съумее да запази и своят разсъдък, което не е никак лесно, когато всяка секунда се надяваш и бориш за своето физическо оцеляване. В последствие обаче, те не са единствените обитатели на този остров. Ако трябва да препоръчам един от двата филма, то този от 2000-та година по мое мнение е в пъти по-въздействащ и успешен.

🌴 Бонус сериал: Lost (TV Series 2004–2010) | Може да изтеглите от zamunda


Кой не е гледал или поне чувал за така известният сериал "Изгубени", където група от оцелели след самолетно произшествие попадат на мистериозен, тайнствен и много необикновен остров, който сякаш се намира на място, което е невидимо за останалите. Доста заплетен, но много интересен, приключенски сериал. Първите три сезона са страхотни. Колкото до краят на сериала - той също остава мистерия, отворен за свободна интерпретация. Очаквах повече от края, но пък не мога да не кажа, че определено е един от най-интересните и завладяващи сериали, изпълнени с красиви гледки, мистерии и разбира се - доза любов.

◆ ◇ 

Това беше моята класация. Много бих се радвала, ако сте гледали друг филм или сериал на тази тематика, който не съм споменала, да го споделите в коментарите. Също така може да ми кажете кои от филмите се гледали и кой е любимият ви сред тях. :) Пожелавам ви слънчев и ползотворен ден! 

Follow me:
            

Няма коментари:

Публикуване на коментар

• Your comments are important to me! I would love if you take your time and leave me some feedback :) •