четвъртък, 29 юни 2017 г.

Топ 30 незабравими филми на 90-те години

Здравейте! Този път съм ви подготвила нещо по-различно и надявам се интересно за вас, което носи и лека носталгия. За всички "Деца на 90-те години", както обичаме да се назоваваме, подготвила съм ви една класация от 30 незабравими филми за онова време, като добавям и бонус от двете мои най-любими анимации за този период. Трябва да отбележа разбира се, че всеки харесва различен тип и жанр филми, затова тази класация е по-скоро лично моя, със сигурност не и универсална. Има хиляди филми за периода, но все пак реших да подбера тези 30, които са наистина едни от най-популярните и обичани сред тях в категория комедия/драма/романтичен.


Както винаги, заглавието на филма ще е линк, който води към виртуалната филмова енциклопедия IMDB. Също така ще се радвам да споделите имате ли любим/и филми сред изброените от мен и ако не, то тогава кои са те.


Истинска класика! Една приказка за невъзможната любов, която разбива стереотипите. Пепеляшка в един съвременен и малко по-разкрепостен вариант, която успява да открие принца на мечтите си. Повечето богати мъже не са като Eдуард (изигран от Ричърд Гиър) - той не е нито разглезен, нито приема всичко за даденост. Той е един силен, стъпил здраво на земята мъж, чиято единствена слабост се оказва жената, в която никога не е подозирал, че може да се влюби (Джулия Робъртс). Приказка, която не започва както обикновено, но с всяка стъпка към щастието ще усмихва и вас. Несъмнено един от любимите ми филми на 90-те.

Всеки родител си е задавал въпроса (и не само родител всъщност) какво ли мислят децата, когато са още малки? Те сънуват, но никой не знае какво. Говорят, без никой да може да ги разбере. Както и първата част на този филм от 1989 г., така и това му продължение са наистина страхотни. Разтоварващ, забавен филм, който харесват и малки и големи. Ако по някаква причина не сте го гледали, определено ви препоръчвам да изгледате поне първия филм, а защо не и останалите две части. Освен това, мъниците, участващи в тази част са наистина страшно симпатични хлапета.

"Дух" е една тъжна и трагична любовна драма. Разбира се, любовта е основната тема и на този филм, както и на повечето от изброените в моята класация. Съзнателно или не, това е акцент на 90% от филмите, но това все пак не е ли и най-важното нещо на този свят? Патрик Суейзи и Деми Мур изиграват брилянтно своите роли в тази съдбоносна драма. Любов, по-силна от всичко, дори от животът. "Докато смъртта ги раздели" дори не е фактор за тяхната силна споделена обич. Възмездието за причинените злини е сигурно. На кого можем да се доверим и на кого не? Дали тези, които смятаме за близки приятели не са понякога тези, които ни забиват нож в гърба. Трябва да внимаваме на кого се доверяваме, защото наивността може да ни излезе доста скъпо.

Несъмнено Маколи Кълкин оглави всички възможни класации с ролята си в "Сам в къщи". Любим филм на много поколения. Най-малкото момче в многодетно семейство, което случайно се оказва само в къщи. Но той не иска да прави единствено пакости, а да спаси цялата къща от крадци, които смятат да проникнат в къщата. Малкият герой се впуска в спасителна акция, като измисля най-интересни и всевъзможни варианти как да предпази семейният имот. Този забавен, увлекателен филм е не само за деца, но и за всички пораснали вече деца. Истинска класика, която умело борави с така любимите за всички деца - правене на пакости и това да бъдеш героят в семейството.


Тази анимация ми е набор и какво друго би следвало да кажа, освен, че е една от любимите ми. "Красавицата и звярът" е една от наистина разкошните приказки, чиито поуки обаче са много лесни за разбиране. Красотата идва отвътре. Не може да съдим за една книга само по корицата и. Не всеки обаче би имал сърцето и дързостта да надникне в нечие друго сърце без предрасъдъци и без никакъв страх да опита да опознае човека отсреща, дори той да не изглежда така, както очакват повечето. А единствено любовта е тази, която има силата да промени изцяло светът на някой.

Никой не е безгрешен. Всеки е правил неща, с които не се гордее. Не всеки обаче има възможността да поправи миналото. Ако все пак обаче имате шанса да спасите душата си и да се поставите в "обувките на друг", за да разберете и другата гледна точка, нима не бихте приели? "Размяна" е страхотен, забавен филм за всеки, който обаче не търси просто повърхностна история а нещо, което действително да ви накара да се замислите за живота, макар и чрез един по-лек и увлекателен разказ.

Приятелството не винаги е такова, каквото очакваме да бъде. Понякога то идва неусетно. А какво е едно истинско приятелство  - дали да спасиш човекът от грешките му или просто да бъдеш до него и да му дадеш нужната свобода сам да разполага с живота си. Знам, че филмът има римейк от 2015, който със сигурност не ви препоръчвам. Но класиката от 1991 е един шедьовър. Киано Рийвс и за съжаление вече покойният Патрик Суейзи ще ви пренесат в един динамичен, изпълнен с неочаквани обрати екшън. Драма, която наистина ще ви покаже, че понякога можеш съвсем неочаквано и по най-невъзможният начин да откриеш човек, който наистина би могъл да наречеш истински приятел и който би ти дал "крилата", от които имаш нужда, просто за да последваш съдбата си.

Трудно е да си дете, което навлиза в съзряването - първата стъпка от света на възрастните, в който всичко е сурово и жестоко. Когато си дете, всичко е безгрижно и весело, всички мечти изглеждат толкова лесно постижими. Но съзряването променя всичко - то ни показва и другата гледна точка. Там любовта не винаги е споделена, а предателствата съществуват и са съвсем реални, дори от най-близките ни, които не бихме и помислили, че могат да ни наранят. Това е история за намерената и изгубена първа любов на две сестри, които споделят едни и същи чувства към едно и също момче. Това обаче е една опасна територия, която ще ги доведе до невъзвратими събития.


Честно казано, харесвам първата част от 80-те години дори повече, макар краят и да не е толкова щастлив. Тази втора част от 90-те обаче също е добра, доста по-съвременна. Идеалната красота, в ролята на Мила Кунис (тъмна коса и светли очи, стереотип на абсолютната човешка красота) е в главната роля. В този филм ще видите много красота - изключително прекрасни пейзажи, за всички любители на екзотичните гледки. Вечно лято, лазурно море, бял недокоснат от друг човек пясък, палми...истински Рай, на хиляди километра от всяка цивилизация. Една истинска утопия, неразрушена, неомърсена от човека. Такива са и двамата единствени житела на този остров. Ако имате възможно да изберете един човек, с който да прекарате живота си на абсолютно самотен и безлюден остров, кой би бил той?

Първата любов винаги започва от приятелство - по детски чисто приятелство и чувство. За съжаление обаче понякога животът е суров и несправедлив към тези, които не го заслужават. Когато си дете не мислиш за опасностите, които дебнат отвсякъде. Понякога дори добрините могат да имат фатален край. Детската психика е много крехка и всички родители трябва да бъдат много внимателни с подрастващите деца, защото понякога дори не осъзнаваме как нещо, което се случва или което ние правим може да окаже влияние върху тях. Първата голяма крачка по пътя на живота, първата любов и първата целувка са неща, които всеки един от нас ще помни и пази в съзнанието си. Това е просто филм за малки, но и за пораснали деца и родители. Втората част е от 1994 г. и е също толкова интересна и завладяваща.

Отново класика, която е посветена на невъзможната любов, която обаче въпреки това е по-силна от всичко, дори от самосъхранението. В главна роля е за съжаление покойната Уитни Хюстън, която очевидно се справяше еднакво блестящо и с киното и с музикалната си кариера. Кевин Коснър е в другата главна роля. Той е силен и независим мъж, чиято работа е да охранява известната певица. Но работата постепенно и неусетно се превръща в нещо повече и за двамата. Те знаят, че не биха имали бъдеще заедно, защото са коренно различни, включително и като социален статус. И въпреки това, макар и толкова различни, всички копнеем за едно и също, а то винаги идва, когато най-малко го очакваме, но когато дори и несъзнателно имаме най-голяма нужда от него.

Определено доста шокиращ сюжет, особено за 90-те години. Историята на абсолютно забранената и невъзможна любов между много младо момиче и значително по-възрастен мъж, който освен всичко е и от съвсем различна раса и за когото е напълно недопустимо да има връзка или брак с бяло момиче. Тема табу за онова време. Филмът е режисиран и заснет наистина страхотно. Историята е по книгата на Маргюрит Дюрас, която всъщност аз съм чела и за изненада, която ми хареса по-малко от филмовата версия. И въпреки, че сюжетът е доста еротичен и особен, засягащ доста забранена за обществото тема, филмът за мен е шедьовър, който заслужава внимание. Препоръчвам го на порасналите деца на 90-те :)


Много, много любим мой филм, който съм гледала толкова много пъти, когато самата аз бях малка. Всички деца обичат природата, обичат скритите тайни кътчета, до които могат само те да достигнат. В "Тайната градина" вероятно не е изненада, че сюжетът се върти именно около случайното откриване на отдавна заключена и забравена градина, която е лишена от живот, но която едно малко момиче превръща в райско място, където всичко е възможно, където всичко цъфти и кипи от живот, където всичко е цветно и красиво - точно каквото е и въображението на всяко дете - ярко и пъстро, изпълнено с енергия и живот.

Сърцето е най-силният мускул в човешкото тяло. Най-силният, но същевременно и най-уязвимият. Адам и Мариса са абсолютно противоположни. Тя е бъбрива, енергична и динамична. Той е стеснителен, спокоен и доста необщителен. Когато тези два свята се сблъскват обаче, неочаквано и дори несъзнателно между тях пламва истинска обич, загриженост. Неговото време е преброено, но Мариса прави оставащия му живот едно щастливо време, в което той да усети какво е да бъдеш наистина обичан. И то не защото тя го съжалява, а защото успява истински да го опознае за краткото време, което им е отредено. Не на последно място, не знам защо, но в ролята си на Адам, Кристиян, както е реалното му име ми прилича много на Патрик Суейзи.

Eдна от онези брилянтни анимации, които далеч не са предназначени единствено за деца. Всъщност тематиката е доста реална, ако се замислите. Представете си, че всички животни в тази история са всъщност хора и ще видите, че всъщност това е просто една житейска драма. Да изгубиш това, което най-много обичаш, да бъдеш прокуден, да си все още твърде добър и наивен, за да отстояваш правата си, докато един ден, не се превърнеш в едно силно същество, което знае какво иска от живота, което единствено с добротата си е успяло да си проправи път в сърцата на останалите. И разбира се, любовта, като изцеление на всички рани, причинени в детството.

Кой не обича скоростта? Скоростта е адреналин, несъмнено, но е и опасност. Когато обаче да поддържаш скоростта висока е единственият шанс за спасение, тогава опасността е неизбежна и в двата случая. Киану Рийвс и Сандра Бълок се впускат в надпревара с времето и с един болен ум. И под напрегнатия сценарий  с оцеляване, между тях се заражда и друго чувство, освен желанието да оцелеят. Един наистина страхотен филм, който вярвам, че сте гледали, но ако не сте, то тогава какво още чакате? :)


Просто задължителен филм за всички подрастващи и съзряващи. Момичетата, които винаги ще бъдат "принцесите" на своите бащи, но които макар и трудно за приемане и осъзнаване, рано или късно поемат по своя път. Защото родителството е закрила, но то се изразява и в това да успееш да "разпериш крилата" на своето дете и не да го спреш да преследва своите цели, живот и съдба, а да го насочиш в правилната посока, която то само избере. Всеки родител иска децата му да си останат завинаги деца, да запазят онази истинска чиста обич и невинност, която изпитват, но в живота нищо не е константно. Всеки има нужда да натрупа собствен опит, да преживее сам нещата, дори да допусне грешки, то те ще бъдат задължително поучителни.

Един от най-любимите ми, увлекателни и разтоварващи филми. За малки и пораснали деца. Страхотна комедия, която не е плоска и лишена от съдържание. Комедия, която истински ще ви развесели и ще оправи денят ви. А освен всичко, кой не обича да гледа филми за бебета, които са толкова чаровни, като близнаците, изиграли ролята на "бебето Бинг". (Това е любопитен факт, който дори аз самата не знаех до преди няколко години.) Ако по някаква случайност сте изпуснали това страхотно филмче, силно ви препоръчвам да го изгледате.

Животът не винаги се нарежда така, както искаме. Понякога се случват неща, които са извън нашия контрол. Но любовта продължава да съществува дори след като сме си отишли. "Флюк" е несъмнено един от наистина трогателните и добре направени филми с участието на животни, които не изглеждат абсурдно и комично, а точно обратното - докосват сърцето по най-искрения и чист начин.

Eдна магическа и фантастична игра, която кара детското въображение да заработи още по-бързо. "Джуманджи" е една игра, която се превръща в реалност. Дали обаче това ще е за добро или не? В главна роля е друг идол от нашето поколение (това на децата от 90-те) - Робин Уилямс. Всеки ход трябва да е добре обмислен, защото това не е просто обикновено игра. Това е необикновена игра, в която когато някой губи, той губи всичко, дори и себе си.


Eдна колкото забавна, толкова и тъжна и трогателна история. Не мисля, че е възможно да не знаете за Каспър - малкото момченце призрак, което за разлика от повечето е запазило своята невинна и чиста душа далеч, от злото навсякъде около него. А финалната сцена, когато момчето-призрак се превръща в истинско момче от плът и кръв, макар и за миг, е наистина изключително докосваща и натъжаваща. Защото той никога няма да има животът, който заслужава да изживее, не и като човек...

Може да се каже, че това е вариация на приказката за Пепеляшка. Красивото момиче, което бива третирано като слугиня, макар да е много по-добра и благородна. Малко момиченце, което е със силен дух и което въпреки обстоятелствата, успява да запази сърцето си добро и чисто. И рано или късно, добрината и ще бъде оценена.

Най-известната любовна класика на всички времена. А и кой не обича и не е влюбен в младия, красив Леонардо ди Каприо? Смятам, че няма какво толкова да опиша за любовта между непълнолетния Ромео и Жулиета, която все още е считана за най-трагичната любов. Макар и за кратко време, те успяват да изживеят нещо, за което други само са чели и могат само да мечтаят. Филмът смятам е добре екранизиран и заслужава гледане със сигурност, ако сте пропуснали тази световна класика.

Какво е нещото, което привлича най-много? Красотата - със сигурност, но невиността, съчетана с красота е буквално магнит. Младата Лив Тейлър е в ролята на красавицата Луси, която всички мъже желаят и искат да имат. Тя обаче предприема пътуване, което да разбули тайни и неизяснени ситуации от миналото. Люси фокусира върху себе си интереса на обитателите на мястото, където отсяда, особено на мъжете, чиито интерес към живота се събужда отново от нейната невинност и разцъфваща женственост. И все пак мъжът, който ще успее да спечели доверието и любовта и е само един.


Eдин от малкото трогателни филми, които са в състояние да разплачат всеки, дори най-коравосърдечния човек. Тъжно е, че историята е по истински случай, макар конкретно любовната драма, около която е основния сюжет да е плод по-скоро на въображението. Вярвам, че почти няма човек на света, който вече да не е гледал тази абсолютна класика. Някои могат да живеят 100 години и да не изпитат и частица от онова чувство, което някои успяват да преживеят за няколко дни. Именно това е историята на Титаник. Джак и Роуз се докосват до частица от Рая, преди да се озоват в самият Ад, без почти никаква искрица надежда за спасение. Но макар и за един миг, те успяха да изпитат онова чувство, което други търсят цял живот и не успяват да открият.

Няма как да опиша този филм, освен като скандален. Пряко засегната е темата за педофилията. Връзката между 14 годишната Долорес (Лолита), която обаче за разлика от повечето подобни истории, съвсем ясно осъзнава сексуалната си сила, която оказва върху мъжете и значително по-възрастния мъж на собствената си майка. Макар и малка, Ло е съвсем съзнателна съблазнителка, която просто обожава мъжкото внимание. Това е история за преждевременно съзрялото момиче, което с красотата и сексуалната си енергия успява да привлече зрелите мъже като магнит, да ги обезоръжи със съблазънта, която просто се излъчва от нея. Връзката и със много по-възрастен мъж, а в последствие и мъже, е в основата на историята. Тя просто се забавлява с него обаче, докато той хлътва по нея. Интереси и страст се вплитат в едно в тази определено леко скандална, история табу не само за тогава, но и за съвремието.

Абсолютен хит сред филмите на 90-те и със сигурност един от най-успешните и обичани детски игрални филми. Двете близначки, всъщност учудващо изиграти само от едно вече пораснало момиче (Линдзи Лоън) се впускат в множество приключения и препятствия по пътя към сдобряване на родителите им. Разделени още като бебета, те нямат представа за съществуването си и дори не подозират, че са близначки. Докато случайно, един ден съдбата не ги събира на едно и също място. И така започва тяхното приключение. Много забавен, разтоварващ и приятен филм, успешно заснет така, че да създава илюзията, че момичетата действително са две.

Историята на едно бъбриво и свръх-умно папагалче, което прекарва целият си живот в търсене на единственото същество, което е опознало като бебе - едно малко момиченце, което го е обичало повече от всичко. Поли сменя доста собственици и се привързва към всеки един от тях, но не така, както обичаше онова малко, къдраво момиченце, от което беше почти насилствено отнет. Поли внася единствено радост в живота на всеки, който се докосне до него. Но дали неговият стремеж да открие първата си собственичка се увенчава с успех или не? Е, това ще разберете когато (ако все още не сте) изгледали филмчето, идеално за всяка възраст.


Няма нищо по-важно от любовта. За какво ни е вечност, ако няма с кого да я споделим? Да си човек е по-специално е безценно, отколкото може и да си представим. Това обаче би могъл да го разбере само някой, който никога не е бил човек, като роботът, който обаче успява да се влюби в човешко същество. Вярността и приятелството бавно се пропукват и се превръщат в обич, а постепенно и в любов. Любов, заради която би пожертвал всичко, дори и безкрайният си живот. Защото да си смъртен може би дори не е толкова лошо, когато все пак си намерил някой, с когото да споделиш краткото си време на тази земя.

"Дворецът на илюзиите" е филм, който действително показва илюзиите на младостта, когато си мислим, че не сме застрашени от нищо, че сме недостижими, свободни и безгрижни. Младостта ни кара да вършим необмислени неща. Понякога имаме втори шанс да се поправим, понякога обаче няма втори шанс и единствената надежда е просто да свикнем и да се примирим. Ако имате възможност да се жертвате за да спасите друг, бихте ли го направили? Дори това да означава, да пожертвате не само младостта, но е целия си живот заради една малка грешка?

Това определено е филм, който не съм гледала през 90-те и който честно да призная изисква определена зрялост, за да бъде разбран. Първият път, когато го изгледах сякаш не успях да схвана изцяло смисълът му и не ми хареса, но следващият път, който беше миналата година...е, тогава вече успях наистина да видя красотата зад идеята. Несъмнено в края на този леко особен сюжет има обаче един страхотен цитат, който няма как да не споделя и който всъщност е сърцевината на цялата история:
"I had always heard your entire life flashes in front of your eyes the second before you die. First of all, that one second isn't a second at all. It stretches on forever, like an ocean of time. I guess I could be pretty pissed off about what happened to me, but it's hard to stay mad when there's so much beauty in the world. Sometimes I feel like I'm seeing it all at once and it's too much. My heart fills up like a balloon that's about to burst. And then I remember to relax and stop trying to hold on to it. And then it flows through me like rain, and I can't feel anything but gratitude for every single moment of my stupid little life. You have no idea what I'm talking about, I'm sure. But don't worry: you will someday."

Има нещо специално във филмите от 90-те, което не може да се опише с думи. Този тип филми, посветени на злото и доброто, макар и поднесени по един не толкова напрягащ и дори леко еротичен начин, определено се котираха много успешно. Невинността, която всеки иска да открадне и да притежава, но под която рано или късно дори и най-лошите се пречупват. Добротата и невиността са бих казала две от най-силните качества, които същевременно са и силни оръжия, тъй като всички искат да ги притежават, но малцина са тези, които ги носят в себе си, без да се възползват от това. Те могат да разрушат и най-коварните планове, дори цената за това да е доста висока.

Ако такъв тип филмови класации са ви интересни, много ще се радвам да споделите с мен. Може би ще направя нещо като рубрика, в която понякога ще ви споделям за някои от филмите и сериалите, които харесвам :)

Follow me:
            

Няма коментари:

Публикуване на коментар

• Your comments are important to me! I would love if you take your time and leave me some feedback :) •