петък, 26 май 2017 г.

5 СМИСЛЕНИ ФИЛМА ЗА ЖИВОТА, КОИТО ЗАСЛУЖАВАТ ВНИМАНИЕ

Здравейте. Днес съм ви подготвила една по-различна и надявам се интересна статия. Изгледах един много интересен и смислен филм, който определено успя да ми въздейства доста. И това е причината, поради която реших да споделя с вас 5 филма, които много харесвам и чиято тема е пряко свързана със смисъла на живота. И петте попадат в жанр: драма, който макар и по-тежък, всъщност е един от любимите ми. Защо? Защото филмите, попадащи в тази категория определено са най-докосващите и смислени, поне за мен. Почти винаги успявам да извлека ценни поуки от тях и затова реших да споделя с вас впечатленията си за 5 истински филма, които няма как да не накарат и вас да се замислите по някои екзистенциални въпроси и които много харесвам и смятам, че заслужават да бъдат изгледани. 


Това е втората ми лична класация за филми и се убеждавам за пореден път, че това е доста трудоемка работа. Отне ми доста време да подготвя и синтезирам информацията така, че да бъде увлекателна. Не на последно място, личните ми резюмета и разкриване на сюжетни линии също не бяха лесна задача, тъй като трябваше да се съобразя с това да не разкривам изцяло подробностите за всеки един филм. Е, ако сте киномани или кино критици, вярвам, че ще оцените усилията ми. Ако пък сте просто любители на качественото кино, силно се надявам предложенията ми да ви харесат. Ще се радвам да споделите с мен отзиви, ако решите да изглеждате или вече сте гледали някои от тези кино шедьоври. Ето и линк към първата класация.

- Всяко заглавие на филм ще е линк, който води към неговия трейлър -

BEFORE I FALL (2017)


Случвало ли ви се е да се чувствате така, сякаш изживявате един и същи ден отново и отново? Сякаш нищо не се променя, потънали сте в рутината на ежедневието си и пропилявате живота си безвъзвратно? Някои биха казала: "да", други вероятно не биха се припознали. Какво се случва обаче, ако всеки нов ден е шанс, но шансовете са свършили? Ами ако днешният ден е единственото, което имаме и няма друг шанс, друго поредно "утро", в което да правим едно и също, да бъдем статични, както досега."Before I fall" е филм, който освен доста послания, оставя и доста въпроси. Прекрасно заснет сюжет, в комбинация с идеално подбрани актьори, които по най-добрия и въздействащ начин да ни пренесат в сърцевината на тази история. 


Филма е наистина много, много въздействащ. Вдъхновен е от книгата на Lauren Oliver. Трябва да призная, че всъщност не съм чела книгата, но след като изгледах филма прочетох множество коментари, тъй като имаше и други объркани от краят. И в крайна сметка стигнах до изводът, че краят е по-скоро отворен и свободен за лични интерпретации.


🔻 Спойлери | Разкриване на сюжета 🔻

Според някои, Сам изживява един и същи ден, като реалната и гибел е не първия ден, а последният, в който тя успява да спаси Джулиет, да разкрие чувствата си през Кент и да каже на семейството си, колкото много ги обича. Ако обаче реалният и последен ден е и най-правилно изживяният в историята. то тогава какво се е случило от ден първи? Сън, илюзия, видение на неизбежното, което не е могла да предотврати, но е могла да промени по един по-добър за останалите начин? Решила е да изживее последният си ден като един добър човек, който всъщност винаги е била, макар да не го е показвала и осъзнавала достатъчно.

За други, както и за мен, всъщност тя загина още първият ден, а през останалите 7 се опитваше да спаси не толкова тялото си, а душата си, защото все пак съдбата и е била предначертана. Още седем дни, в които да има шанса да поправи себе си, да преоткрие истинското си "аз", което е подтискала цял живот, просто за да се впише в определен кръг. Тя се опитваше да оцени моментите, каквито е могло да бъдат, опитваше се да постъпи правилно, макар и твърде късно, да направи смъртта си смислена, да придаде една по-благородна цел на съществуването си, да изкупи вината си, спасявайки нечий живот. Но след като всеки ден след първият не беше реален и не беше в състояние да промени нищо, то това не означава ли, че всъщност тя не успя да предотврати нечия смърт, а по-скоро да осъзнае защо животът и завърши по този начин. Беше и даден един последен, макар и илюзорен шанс да изживее този ден така, както е трябвало да се случи преди инцидента. 

Тя осъзна кои са всъщност важните неща, на които е трябвало да обърне внимание. Разбра, че цял живот истинската и любов е била пред нея, но тя така и не е забелязала онова скромно момче. Когато обаче осъзна, че го обича, вече беше твърде късно. Той никога няма да разбере за чувствата и, нито някой ще разбере за благородната и постъпка да спаси нечий чужд живот. Именно нейната преждевременна смърт беше причината да осъзнае и намери коя всъщност е тя наистина. За съжаление обаче, непоправимото вече беше сторено и някой трябваше да плати цената. Не всяка история има щастлив край, но пък това го прави и толкова въздействащ.
____________________________________________________________________________________________________



Когато науката и вярата се сблъскат, кое от тях ще надделее? Един прекрасен, оригинален и наистина стойностен филм за живота и реинкарнацията. Да вярваш в нещо, за което няма доказателства и да докажеш това, в което не си вярвал. "I - Origins" несъмнено се нарежда сред най-добрите филми, които съм гледала. Изпълнен с доста символика, той ненатрапчиво се опитва да покаже две коренно противоположни гледни точки, които постепенно се обединяват. Имаме ли нужда от доказателства, за да вярваме в нещо? Понякога имали ли сте усещането, че срещайки напълно непознат сякаш го познавате много отдавна? Дали науката ще успее да намери доказателства за съществуването на по-висша сила? Това ще видите чрез историята на Иън и Софи, чиито съдби се преплитат случайно, а може би няма нищо случайно? Този филм е много повече от просто една любовна история. Той е сблъсък на вярата и безверието, на усещанията и фактите. За мен този филм е един малък шедьовър на кинематографията и като замисъл и като изпълнение и като усещане, което носи на зрителите. Безкрайно много ви го препоръчвам.


🔻 Спойлери | Разкриване на сюжета 🔻

Всичко се случва с причина, нищо не е случайно. Когато двама души се срещнат, целта на това е всеки от тях да научи своя урок, да позволи на другият да разбере гледната му точка, да се постави на негово място. Иън е млад учен, който се уповава единствено на фактите. За него единствено това, което може да се "види и пипне", което може да се докаже, единствено това е реалността и живота. За него няма живот отвъд това, което не е доказано.
Софи от своя страна е красива млада жена, която вярва изцяло в живота и в необятното. Тя е много сензитивна и усеща, че животът ни е един безкраен цикъл, който се повтаря отново и отново, макар и в различно тяло. Тя не изпитва нужда да "пипне и види", за да повярва в съществуването на преражданията и съдбата.

Двете противоположности се срещат - Иън и Софи се влюбват. Те са два различни свята - тя е небето, той е земята. Те са далечни, но противоположностите при тях се привличат. Те са като две различни половинки на едно цяло. Единият допълва другия. След трагичната смърт на Софи обаче, Иън е съкрушен. Вече не открива смисъл в нищо. Но поредица от случайности успяват да променят вярата му, успяват да си проправят път в съзнанието му. Логиката и вярата му за нещата, в които е вярвал с години, започва бавно да се пропуква. Животът с решителност започва да му показва, че неговият път не е единственият. Че някои неща са такива, каквито са - дори да няма доказателства за тях, това не ги прави невъзможни за съществуване. Нови и нови доказателства се изпречват на пътя му, които да му покажат, че краят, всъщност е просто ново начало. 

Един ден, най-неочаквано, изследвайки поредният чифт очи, той случайно среща малко момиче, притежаващо абсолютно същите очи, каквито е имала Софи. Но това не е достатъчно доказателство, че това е тя, макар и в съвсем друго тяло. Но душата помни преживявания от предишния живот, дори умът да ги е забравил. Финалната сцена е изключително въздействаща и смятам, че не е възможно да не ви докосне по начин, по който да запомните филма за дълго време. 
____________________________________________________________________________________________________



Имаме всичко необходимо, за са живеем, съществуваме и оцелеем в този свят. Имаме всички необходими сетива. Имаме зрение, обоняние, слух, вкус, осезание. Те са даденост и няма как да знаем, какво би било ако изведнъж изчезнат. Но какво се случва, ако този ден дойде? Ако започнем да губим едно по едно всичко, което ни прави хора. Какво ни остава? Отчаянието може да бъде единствено временно решение. Остава ни да свикнем, да се приспособим, да се научим да живеем отново по един нов и различен начин или просто да се предадем? Ставаме уязвими, превръщаме се в същества, които не могат да оцелеят в този свят по начина, по който е устроен. Какво е единственото спасение? Любовта. Любовта понякога е достатъчно, за да придаде смисъл на съществуването ни. Да ни даде лъч надежда, дори когато такава няма. Един страхотен филм отново за моментите, които трябва да изживеем по най-добрия начин. Не можем да избягаме от съдбата си. Решението не е и да сложим край на страданието. Решението е да открием отново нещо, за което си струва да живеем. Определено това е филм, който докосва фини струни от съзнанието ни - тези, на най-дълбоките и най-големите ни страхове, дори и да са неосъзнати. 


🔻 Спойлери | Разкриване на сюжета 🔻

Сюзан и Майкъл са съвсем различни. Той е готвач, а тя - учен. Животът обаче ги сблъсква един с друг точно в най-правилният момент. Тогава, когато сякаш няма никаква надежда, единствено това, че са заедно и се обичат може да ги спаси. Когато "вирусът" е навсякъде около тях, те започват да губят не просто сетивата, но и това, което ги прави хора. Започват да губят всичко човешко, което им е присъщо. Тялото им е безвъзвратно променено, но никой не е в състояние да промени чувствата им. Дори в най-трудните ситуации, те не са сами в страшното настояще и бъдеще, което им предстои. Тяхното съществуване се превръща в ожесточена и свирепа борба за оцеляване. Когато светът се разпада, те са изправени през изборът да позволят краят им да е болезнен и страшен или да послушат единственото, което им е останало - вътрешният си глас. Могат да изберат да потънат в тъмнина, или да се уповават на единствената светлинка в живота им - тяхната любов.
____________________________________________________________________________________________________



Филм с послание, който за разлика от другите е представен по един значително по-лек и забавен начин. Посланието е ясно: оценявайте живота във всеки един момент. Изживейте мечтите си сега, недейте просто да мечтаете за бъдещете. Направете своето евентуално бъдеще  - настояще. Ако имате мечта, която искате да осъществите, но все отлагате - недейте. Сега е точният момент. Не е вчера, не е и утре. Той е единствено днес.


🔻 Спойлери | Разкриване на сюжета 🔻

Джорджия е обикновено средностатистическа жена. Тя живее ден за ден, без да направи нищо значимо в живота си. Нейното ежедневие е нейната работа. Тя има страст към кулинарията, но това остава скрито за света. Тя работи нещо, което не и доставя удоволствие и което дори не и носи желаните доходи. Премълчава мнението си, не смее да каже какво смята за снобите, които я заобикалят. Като повечето хора, тя е приела живота си за даденост. В един момент обаче разбира, че животът, който е бил пред нея е събран в няколко седмици. Научава страшната диагноза, че времето и е повече от ограничено и буквално и остават 2-3 седмици живот. Това променя мирогледа и за света изцяло. Тя осъзнава, че не си струва да пропилява повече оставащите и дни в робуване за пари, в правене на нещо, което не и доставя удоволствие. Да премълчава мнението си от страх, че ще загуби своята сигурност - вече не е приоритет в живота и.

Джорджия решава да се впусне в предизвикателства, да изживее мечтите си сега, защото после ще е твърде късно. Научава се да живее по най-добрия начин - винаги ценейки себе си, вярвайки в себе си и в това, което е. Материалното е без значение, щом душата ни се чувства свободна и щастлива. Съдбата обаче е решила това да е просто едно предизвикателство за нея, вид тест, който да и покаже кой е правилният път за нея. Рискът е оправдан, ако е нещо, което ще ни накара не просто да съществуваме, но да живеем с пълна сила. Определено много забавен, но в същото време и поучителен филм.
____________________________________________________________________________________________________



Младостта е сила. Понякога тя води до безразсъдни постъпки. Младостта и красотата ни карат да приемаме живота за даденост понякога. Младостта е безразсъдна, дръзка, безстрашна. Тя е енергична и когато сме млади си мислим, че пред нас е целият живот. Не си даваме сметка за всички неща и последствията от тях. Всичките ни емоции са много по интензивни и драматични. Но младостта е просто първата част от живота ни. Какво би било обаче, ако няма продължение? Какво значимо бихте напривили, ако знаете, че не ви остава много време? Бихте ли жертвали себе си, за да спасите хората, които обичате? Когато цялото ти бъдеще е изтръгнато насилствено от теб, би ли искал да направиш едно последно добро - не просто за да те запомнят така, а за да си изпълнил мисията на живота си? Когато трябва да направим животопроменящ избор и нямаме никакво време, дали ще защитим първо себе си или ще дадем шанс за щастлив живот на тези, които обичаме. Решението трябва да бъде взето сега! Това е филм за всички онези, които са били преждевременно и незаслужени изтръгнати от съществуването си. За съжаление много актуална в последно време тема, която колкото и да се опитваме да избегнем и да си затворим очите за нея, тя е все още там. Макар и филмът да е създаден преди 10 год., то в съвремието ни сме свидетели на същите събития.


🔻 Спойлери | Разкриване на сюжета 🔻

Диана и Маурийн са приятелки от деца. Те са две абсолютни противоположности. Диана е дива, лекомислена и живее на ръба. Тя обича да живее на пълни обороти. Не се замисля много за последствията от действията си. Маурийн е сериозна и амбициозна. Тя е скромна и живее в мир и хармония със света. Прави нещата така, както е общоприето. Диана винаги е била искрата огън в тяхното приятелство - буйна, енергична и впускаща се в изживяванията с пълна сила. Маурийн е тази, която балансира и уравновесява. Тя е земна и добра. В един най-обикновен ден обаче, когато техен съученик ги поставя през трудният избор коя да живее, едно и ясно. Решението трябва да бъде взето моментално, защото в противен случай, жертвите ще бъдат две.

Изправени пред невъзможния за тях избор, коя от тях да се жертва за приятелката си - едно от момичетата вижда животът си "като на лента". Но тя не вижда миналото си, а животът си такъв, какъвто би бил ако тя остане жива. Дали си струва да продължи да живее, ще се възползва ли максимално от своя потенциал или ще продължи да пропилява живота си както досега, или ще постъпи правилно за пръв път в своя кратък живот и ще подари този безценен подарък, жертвайки себе си. Какъв обаче е изборът на момичетата и дали е достоен за уважение и извън всякакви представи за самосъхранение. Коя от двете ще получи правото да продължи живота си и коя ще бъде изкупителната жертва на един болен ум.
____________________________________________________________________________________________________


Никой не може да избяга от съдбата си, защото тя крие важен урок за него и хората около него. Всеки се е питал поне веднъж, какво би било ако... ако беше взел друго решение, ако беше постъпил по различен начин, ако беше друг човек. Толкова много въпроси, но истината е, че не можем да бъдем други и различни от това, което сме сега. Не можем да върнем моментите.

"We can't just relive our lives, to make things right."

Изводът на всички тези филми, обобщени в едно е: животът не е вчера (в миналото), не е и утре (бъдещето), той е само и единствено сега. Не можем нито да върнем вчерашния ден, нито да предвидим какъв би бил утрешният. Не сме господари дори на целият днешен ден, но това е нашата единствена реалност. Днешният ден, този миг, колкото и кратък и преходен да е - това е всичко, което имаме. "Утрото е по-мъдро от вечерта", са казали много отдавна. Но никой не знае, кога ще има "утре" и кога  - не. Затова ценете всеки един момент и дори да направите грешки, не се съдете прекалено строго. Всеки греши, в повечето случаи от незнание или дори неосъзнато. Защото в крайна сметка, повечето от нас правят това, което смятат за най-редно и правилно според нашите лични виждания, но това не винаги е ултимативно правилното. Понякога несъзнателно приемаме нещата за даденост и пропиляваме ценното си време. Това е човешка черта, която няма как да премахнем, но можем поне да опитаме да променим до някаква степен това. Времето е единственото нещо, което е неподвластно на желанията ни, което не зависи от нас. Не можем да го купим, не можем да го върнем, не можем и да го спрем. Можем единствено да го оценим и изживеем истински.

Това беше моята мини класация с филми, които смятам, че заслужават да бъдат изгледани поне веднъж.
Ще се радвам да споделите с мен дали намирати подобни публикации за полезни? 
Кой е любимият ви филм в категория: драма?

Follow me:
            

Няма коментари:

Публикуване на коментар

• Your comments are important to me! I would love if you take your time and leave me some feedback :) •