сряда, 30 март 2016 г.

АКО НЕЩАТА ВИНАГИ СЕ СЛУЧВАТ ПО ТРУДНИЯ НАЧИН

Здравейте. Днес няма да четете за козметика, а за нещо, което пряко вълнува както мен, така вярвам и голяма част от вас. Тъй като наскоро получих едно писмо, за което ще споделя по-надолу, се чувствам длъжна да адресирам днешната публикация в тази посока. Ако и вие сте от хората, които знаят какво е да се бориш ежедневно за всичко което имаш, ако сте от тези, които никога не получават нещо даром или по лесния начин, ако за вас всичко, което имате и което сте постигнали е било дело на всекидневната ви борба най-вече със самите себе си, то следващите редове са адресирани и до вас.



Както споменах, наскоро получих лично съобщение от момиче, чието име няма да разкрия, но ще споделя писмото и с вас, защото определено смятам, че би било от полза:

"Здравей. Бих искала да те попитам нещо, тъй като за мен това е болна тема. Тъй като и ти имаш свой блог би ме разбрала най-добре от всички, а и виждам, че имаме доста общи неща. Истината е, че и аз имам блог, който вероятно знаеш, а може би не. Поддържам го с много любов, сама създавам и дизайна му. Смятам, че пиша не по-зле от останалите, но трудът ми никога не бива оценен. Колкото и да се старая, винаги има по-сполучливи блогове, които макар по мое мнение да не са по-добри от моите, винаги получават подаръци и биват канени на събития, а аз  - никога. Вече не знам какво да правя, чувствам се отчаяна, защото никога нищо не върви както искам. Колкото и да се старая, старанието ми отива на вятъра. Аз попринцип не съм тръгнала с нагласата само да ми подаряват някакви си неща или да ме канят на събития, но се чудя, с какво моя блог е по-лош от другите, че винаги остава незабелязан? Чудя се къде бъркам, защо и аз не мога да се впиша сред останалите, защото смятам, че не полагам по-малко усилия за блога си. Много бих се радвала да ми дадеш някакъв съвет, защото виждам, че и ти си от хората, които полагат адски много старание, но сякаш и ти като мен не оставаш напълно оценена.
Поздрави, К."

Първо, благодаря ти за доверието и за това, че именно към мен се обърна с този въпрос. Аз също съм от хората, чиито усилия нямат все още желаната възвращаемост, но все пак ще опитам да дам няколко полезни и обективни съвета.


• АКО СИ БЛОГЪР/ВЛОГЪР 

Да си блогър/влогър не е никак лесно. Нужно е да се вложат не само средства, но и най-вече много време и желание. Възвращаемостта на труда и положението усилия и време не винаги е гарантирана, за съжаление. Аз, като блогърка вече над 5 год. смятам, че има още много неща, които бих искала да постигна в тази сфера и за които не се чувствам напълно удовлетворена. Ето какви са моите съвети ако и вие сте от хората, които не получават нищо в живота по лесния начин.

1. Не завиждайте - знам, че е доста неприятно, когато виждате чужди снимки от събития, на които вие никога не бивате канени или от безплатните продукти, които получават другите, но помнете първопричината да започнете блога си. Ако тя е била само заради безплатните неща и събитията, това не е правилната причина, защото в противен случай винаги ще бъдете разочаровани. Да, всеки обича да получава подаръци, включително и аз, това е напълно нормално, но наистина помислете защо започнахте блога си - за да изразите себе си, своята креативност, да споделите страстта си към козметиката/модата или за каквото е вашия блог. Всеки обича да бъде канен на хубави събития, но уви, не всички биват поканени. Аз лично започнах с идеята, да бъда полезна най-вече на себе си и да мога да записвам обективното си мнение за някои продукти. След това видях, че хората харесват подобни ревюта и започнах да изменям блога и стила си на работа, като вече го насочих не само към себе си, но и към аудиторията си. В последствие, блоговете станаха хит и масово започнаха да излизат нови и нови. Днес, блогът ми е място, което аз харесвам, защото знам, че полагам много усилия както за дизайна, така и за съдържанието и макар може би да не е достатъчно оценен, моята съвест е чиста, защото знам, че давам всичко от себе си.

2. Правете нещата така, че вие да се удовлетворени от резултата - това е едно много важно условие или по-скоро съвет. В писмото си, момичето сподели, че полага много усилия, но трудът и не е оценен. А ти самата, оценяваш ли трудът си, чувстваш ли се добре от крайния резултат? Ако отговорът е да, то ти вече си победител. Ако правите статии за отбиване на номера, това винаги се забелязва. Може да си кажете: "Е, днес ще нащракам няколко снимки, ще копирам инфо от нета или ще напиша 2-3 изречения и готово, номерът ще мине". Не, не и не! Всяка статия изисква влагате на време и усилия. Нямате хубав фотоапарат - заложете на полезната информация. Имате апарат, но не сте добри в писането - заложете на снимките. И третият вариант е общо взето това, което правя аз - постарайте се доколкото са възможностите ви и със снимките и с информацията. Не е тайна, че всеки скролва през поста гледайки най-вече снимките, а ако продуктът или нещото, за което пишете му е интересно - започва да чете. 

3. Бъдете търпеливи - да, зная, че това е много трудно и дори понякога досадно, отчайващо и т.н., но това е най-важният съвет, който мога да дам. Да, зная, че да полагате адски много усилия, които никой сякаш не забелязва не е лесно, но както е и в живота, всичко хубаво изисква търпение. Може би един ден трудът ни ще бъде оценен, а може би не. Това е нещо, което няма как да предвидим. Но ако влагате сърцето си в това, което правите, рано или късно няма как да не бъде забелязано и оценено подобаващо. 


• АКО НЕЩАТА ВИНАГИ СТАВАТ ПО ТРУДНИЯ НАЧИН 

Повярвайте, далеч не сте единствените, които полагат много, много усилия за всичко, което постигат. Но донякъде там е и чарът на цялата тази работа. Чувствате ли се щастливи, когато получите нещо лесно, без да сте се потрудили или своеобразната победа е по-сладка, когато знаете, че е спечелена трудно, че сте дали всичко от себе си, за да се намирате там, където сте в момента. Ако все пак мога да дам някакви съвети, то те са следните:

1. Не се отчайвайте - понякога не всичко се получава от първия път. Може да звучи клиширано, но е самата истина. Когато започнете да правите нещо, няма как да сте толкова добри, както когато натрупате малко практика и опит и това е съвсем нормално и естествено. Независимо дали става дума за работа, училище, хоби - практиката е гаранция за успех, както и търпението.

2. Какво ви прави щастливи - да правите нещо, само защото другите го правят и е модерно (например да сте блогър/влогър) не е правилно. Винаги, когато започвате нещо (включително работа), то нека е нещо, което ви доставя поне малко удоволствие да правите. Ако не обичате това, в което влагате времето и усилията си, няма как нещата да се получат.

3. Никога не си казвайте: "Защо все на мен" - дори когато нещата не са такива, каквито искаме или очакваме, не трябва да се самосъжалявате. Това няма да ви помогне и да промени нищо. Повярвайте, казвам го от опит. Самосъжалението ще ви накара да се чувствате само по-нещасттни, но реално няма да свърши вашата работа вместо вас, нито ще промени живота ви. Нагласата ви трябва да бъде по-позитивна, колкото и да е трудно.

4. Освободете се от нещата, които ви правят нещастни - в допълнение и нещата, които ви задушават. Дали сте затрупани с безполезни вещи или с хора, които ви натоварват, нито едно от двете няма да ви накара да се чувствате свободни. Ако усещате, че трябва нещо да промените и то е по силите ви, променете го. Ако има нещо, което ви дърпа надолу, което буквално ви прави нещастни, задушава ви или просто ви тормози и имате физическата/психическата възможност да го промените, да се отърсите от него - защо просто не го направите? Всичко зависи само от вас, а времето е константа, която определя живота ни и която никога не се връща.

5. Не отлагайте - вреден навик, който както аз, така и предполагам много от вас правят - да оставите всичко за последната минута. Истината е, че с отлагането на нещата само си вредите, защото после ще се чувствате притиснати от времето, а крайният резултат няма да е толкова удовлетворяваш. Моят съвет е колкото и да е трудно, опитайте се да не отлагате всичко за последния възможен момент.

6. Помирете се със себе си - това е може би най-трудното нещо от всички изброени, но е единственото, което ще ви направи щастливи. Истината е, че понякога някои неща не се получават и не им е писано да бъдат. Ако виждате, че това, с което се занимавате е именно нещо такова и виждате, че просто нещата няма да се получат, продължете напред и подминете. Все пак може би това, че нещо не се е случило би отворило други врати за вас.

7. Не губете надежда - но не бива да имате и напразни надежди. Ако виждате, че това, с което се занимавате има потенциал да се развие, да донесе удовлетворяващи резултати или просто обичате да се занимавате с него - просто имайте търпение и вярвайте, че все пак и на вашата улица ще изгрее слънце. Все пак надеждата е това, което действително ни крепи във всякакви трудни ситуации.


Вече споменах, че винаги се усеща, когато нещо е написано със сърце. Надявам се днешната публикация да сте почувствали също като такава. Ще ми е интересно, а вярвам и за доста от вас полезно, ако споделите мнението си по тази тема.


Follow me:
            

16 коментара:

  1. Много добре написано :) Не знам доколко се чувстваш оценена точно ти, но на мен твоят блог ми е един от любимите и го следя с голямо удоволствие - успяваш да пишеш увлекателно, да даваш обективно мнение и снимките са страхотни. А и пост има да не кажа всеки ден.. Наистина се надявам , че когато прочетеш коментара ми ще се почувстваш полезна, защото според мен това е най - важното и именно целта, с която всеки трябва да започне своя блог :) Жалко, че въпросното момиче е анонимно, защото с удоволствие бих следвала и нейния блог (а може вече да го правя, кой знае) :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много благодаря за милия коментар. :) Старая се блогът ми действително да е място, в което всеки да се чувства уютно по някакъв начин и да може свободно за изразява себе си. А именно заради хора като теб продължавам да упорствам и не се отказвам, дори понякога да ми е наистина трудно. За мен признанието на хората, които ме подкрепят е най-важното нещо и винаги ще го оценявам. Благодаря ти!

      Изтриване
  2. Много, много добре си го написала. Аз също съм на мнение, че човек трябва да прави нещата за себе си и най-голямото признание са именно хората които го следят, а не тестерите и лицемерните събития.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Абсолютно вярно, самата аз няма как да го кажа по-ясно. Нека се радваме, че има хора, които ни харесват заради това, което сме. :)

      Изтриване
  3. Сттахотна публикация, браво! :)

    ОтговорИзтриване
  4. Много хубава и интересна тема си започнала, Тони.

    Но не ти е стигнала смелостта да си напълно искрена и пряма и да наричаш нещата с тяхните имена.

    Аз лично не бих била такава оптимистка и не бих успокоила момичето, че нейният блог, независимо колко е добър и от колко години е, ще получи някога толкова покани, мостри и продукти, колкото който и да е блог, списван от пиарвръзкарка, все едно колко зле и колко рядко пише последната.

    Да се списва блог коства не малко усилия, а когато някой полага усилия тези усилия трябва да бъдат възмездени това е ясно.Рекламата е много скъп продукт и не струва 2-3 безплатни продукта.

    Така наречените "събития" за представяне на продукти, дрехи, услуги и т.н. може и да са много смехотворни, скучни, лицемерни, зле организирани и даже обидни, но за едно младо момиче, което още няма познанства и връзки те са от значение.

    Разбира се, трябва да се има предвид, че едно момиче с хубав блог, но без връзки на едно събитие не би получило същите възможности, същото отношение и комплименти, ( разбирай продукти) колкото друго момиче със зле списван блог, но затова пък с връзки ( мама, тате, леля, вуйчо, чичо, гадже на съответните позиции).

    Да не се лъжем - второто ще получи много повече, а дори няма да си направи труда да отрази полученото - снимането и описанието на продуктите са тежка и трудна работа.

    Какво тогава бих посъветвала аз едно момиче, което прави блог?

    Категорично бих посъветвала това момиче да не пише за продукти за които не е получила достойно възнаграждение, а да развива и да упражнява блога си в сферата в която е избрала и която и харесва, но без да споменава имена на брандове и на продукти. Примерно - могат да се правят блог - уроци по грим, блог - уроци по грижа за кожата, грижа за косата, прически, мода, маникюр и без да се споменават имена на брандовете или да се споменават само имена на брандове, които се отплащат достойно.

    Това е общо взето много накратко.Темата е много дълга, дълбока и широка.

    Във всеки случай да рекламираш безплатно или почти безплатно свръхбогати брандове е глупава житейска стратегия.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти за мнението. Всъщност имам смелостта да кажа какво мисля и реално казаното от теб е вярно - момичетата без връзки и контакти в тази сфера рядко се развиват, за съжаление, както и навсякъде всъщност. Аз съм виждала доста съвестни блогърки, които обаче винаги остават сякаш извън кръга на предпочитаните, въпреки старанието си. Виждам и другия пример - момичета, които почти не пишат в блоговете си, но са винаги първи за събития и т.н. Есетствено, това не е справедливо, но такъв е живота и практиката у нас може би, а аз по-скоро съм го приела като начин, по който се случват нещата у нас, независимо дали ми допада или не. Аз лично гледам да страня от тази тема, защото наистина е доста обширна и със сигурност мненията ще са различни. Когато обаче получих въпросното запитване се почувствах длъжна да отговоря по начина, по който реално аз възприемам нещата. Права си, че в днешно време не е редно да се прави безплатна реклама на компании, защото така или иначе малко хора ще го оценят, но все пак къде остава обективността? Аз лично нямам против да отразявам мнението си за продукти, които никой не ми е дал, а сама съм закупила, законо това все пак може да е полезно за някой, който търси информация за продукта. Така или иначе аз също не съм от много популярните блогърки, и смея да твърдя, че всичко, което съм постигнала в тази сфера съм постигнала съвсем сама, без ничии препоръки и помощ. Може постиженията ми да не са много за останалите, но аз се радвам, че сама успявам да се справя с предизвикателството да си блогър, защото наистина е по-трудоемко, отколкото изглежда. Но ако никой не удари по едно рамо в това предизвикателство, блогъра почти сигурно е обречен...За съжаление е факт.

      Изтриване
    2. Тони, блогът ти е хубав и ти полагаш много усилия,единствено като недостатък е че имаш малко лични снимки.Но и ти като доста други блогърки сте твърде блендвани в една маса формираща обща платформа.Доста е трудно за един пиар да отличи, че даже и въобще да разпознае от 90 блога един.Едва ли даже научава името на този или онзи блог, запомня единствено името на платформата и на този, който движи платформата. Това при положение, че пиар въобще иска да си върши съвестно работата и чете и се интересува, а не кара по линията на най-слабото съпротивление и не дава 4/5 от всичко с което разполага - мостри, продукти, покани и т.н. само на хора, които познава отпреди или на техните деца, примерно.

      Изтриване
    3. Съгласявам се изцяло с коментара ти.

      Изтриване
  5. Уау, каква дискусия се е заформила тук ... :)
    Тони, засегнала си болна тема в блог обществото :) Много спорна, много обсъждана ...
    Съгласна съм, че просто си има хора, които по една или друга причина са привилегировани в получаването на продукти.
    Съгласна съм и че има доста ПР-и, които се движат по течението и изпращат мостри на едни и същи хора, без да си правят труд да ъпдейтват списъка или пък на такива с отчайващо лошо списани блогове (последните просто имат смелостта да си поискат вероятно).
    Има доста истини в коментара на Светла Д, но не съм съгласна със съвета, който е дала към момичето - да не пише за продукти, за които не е получила добро възнаграждение или да споменава само такива, които се отплащат достойно. Според мен тук вече се навлиза в съвсем други води - на платени публикации или и аз не знам какво е имала предвид. Не знам и как точно се развива бюти блог без да се цитират марки и брандове или като се пише само за платили ти такива. А за да ти се плаща за това, колко трябва да си напред? Колко уникални посещения трябва да имаш ежедневно? И после - ако ти плащат, за да пишеш, къде отива обективността? А ако пишеш обективно и не винаги с добро, кой ще ти плаща?
    Хубаво е да получаваш продукти, но колко тривиално ще е да кажа, че ако това е целта, наистина по-добре зарежи, а да не говорим, че си личи от всякъде. Може би ако живеехме в някоя друга държава, където блогърския труд се оценява подобаващо и става дори професия, щяхме да получаваме не по 2 продукта на 2 месеца, а по 2 кашона месечно и безброй възможности за развитие.
    Но нека и аз дам своя съвет към дамата от писмото - продължавай все така с любов да списваш блога и ако наистина ти е много неприятна тази работа със събитията и продуктите, просто работи върху оптимизацията на блога и гаранция ще има резултат.
    За съжаление всичко е свързано с време и доста често със средства, но поне елементарните неща могат да се спазват - имената на снимките, url на статиите, оставяне на линкове насам-натам, залагане на ключови думи ... има доста статии по темата.
    И да - да блогваш добре не е никак лесна задача, но какво да се прави. Кефа цена няма :)
    А лично за мен, кефа се изразява да виждам как снимките и текстовете ми сe развиват към по-добро, последователите нарастват, а писането си остава едно приятно хоби, не задължение :)

    PS- знам блогърка, която отказва абсолютно всички предложения за безплатни продукти, за да нямат читателите и капка съмнение относно обективността на статиите й :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам, че взе участие в дискусията. Съгласявам се с частта, че наистина да пишеш само платени публикации не е решението. Аз лично нямам нищо против тях, стига да са обективни. Истината е обаче, че ако не харесаш даден продукт и кажеш честното си мнение, дадената компания буквално те зачерква. Това според мен е доста грешно, тъй като градивната критика е именно нещото, от което и ние и брандовете имат нужда за да се надграждат и усъвършенстват. За мен лично блогът е място, където колкото и клиширано да звучи, се опитвам освен да усувършенствам своите умения, така и да бъда полезна. Така или иначе, информацията на продукта аз си я знам, но споделянето е нещото, което за мен е важно. Вярно е, че всяко мнение е субективно, но все пак когато се колебаеш за нещо, хубаво е в интернет да намериш сродна душа, която е описала продукта. Не е гаранция, че и ти ще го харесаш, но поне е някаква насока. Много блогове са ме спасили от грешно дадени пари по продукти, които не биха ми паснали или обратното - много похарчени пари за такива, които разбира се не винаги ми харесват, но понякога са право в десятката. Едно обаче е ясно - когато правим нещо с желание и любов, винаги си личи. Личи си и когато не сме на кеф и претупваме нещата за бройката. Трудно е да се обясни как тези неща се усещат, но винаги е така, дори на пръв поглед цялата публикация да изглежда идеално. Колкото до реализацията у нас, честно казано не вярвам в пълната обективност на нещата, но все пак ако целта е само подаръци и събития, то блогът е безсмислен. Не може да качваш публикация веднъж на 3 месеца и да си активен само що се отнася до подаръци и събития. Блогърството е нелека задача, която отнема много време и усилия, без винаги да е възнаградена по друг начин, освен някой твой мил читател да благодари за нея и все пак да ти каже, колко много харесва твоето малко, виртуално местенце, огледало на теб самия. :) Мен това ме удовлетворява за момента и се радвам на всеки човек, който по някакъв начин ме чете и участва в дискусии като тази. <3

      Изтриване
  6. Намирам мнението ти, Панда, за неискрено, популистко и демагогско.

    Изказванията как момичетата трябва да снимат продукти, да преименуват снимките и да слагат url адрес, без ответното заплащане, а в името на някакво далечно светло бъдеще, когато ще бъдат оценени, бих охарактеризирала единствено като грубо манипулативни.


    Аз обаче нямам никакво намерение да лицемеря и не се страхувам да повторя непопулисткото, че
    в този живот всичко е с пари и ако нямаш пари просто загиваш, съжалявам, това е положението.
    Единственият начин да имаш пари е като работиш за себе си, а не за друг.Никой друг няма да защитава твоя интерес.

    Да се иска от някой да полага безплатен труд като му се внушава, че е твърде малък и твърде слаб за да му се плаща е стар като света манипулативен трик, но това, не го прави по-малко нагъл.

    Един бюти, фешън или лайфстайл блог може да бъде прекрасен и много успешен и без да споменава имена на брандове, освен ако брандовете не плащат за рекламата, която им се прави.

    Да не забравяме, че всичките тези брандове плащат големи суми навсякъде, където рекламират.

    А за уменията и развиването им...Има много видове публикации в които блогър/ката може да усъвършенства уменията си да пише, да снима и т.н. без да прави реклама на брандове и да извършва доста тежка работа ( защото блогването е тежка работа) за която не и се плаща.

    Публикацията може да е обективна и ако е платена, заплащането не противоречи на обективноста, в противен случай повечето журналисти по света досега трябваше да са умрели от глад.

    Така че - да не забравяме, че рекламата е много скъп продукт.

    Който разбрал, разбрал. Евентуално мога да разгледам въпроса по-подробно в моя блог.

    Ваша Светлана:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Истина е това, че блогърството е наистина труд, който в повечето случаи не се заплаща. Тъжното е обаче, че именно тези, които полагат най-много труд, отделят от времето си и полагат усилия, остават недооценени в повечето случои по някаква причина, докато други, които сякаш с лека ръка гледат на това, получават всякакъв вид облаги. Тук разбира се изказвам силна генерализация. Винаги има изключения обаче. Аз лично не харесвам блогове, в които абсолютно всеки пост е с изпратени продукти или пък платени публикации, независимо дали наш или чуждестранен блог. Да, нямам нищо против да има такива статии, аз също имам публикации с изпратени продукти, но това не променя мнението ми за тях и съответно разнообразявам и с други тези и постове.

      Изтриване
  7. The Lady With The Little Dog, след като моите изказвания са неискрени и манипулативни, а твоите толкова открити и смели, може би няма да имаш нищо против да споделиш с аудиторията колко точно ти платиха от Шанел, за да ревюираш ружа им Sunkiss Ribbon Harmonie? Защото ако наистина това е неспонсорирана публикация, както си написала в края на поста, какво се случва с твърдението ти, че "да рекламираш безплатно или полубезплатно свръхбогати брандове е глупава житейска стратегия"?
    Или пък колко ти дадоха за труда от organiclipbalms, за да пишеш за балсамите им? Защото ако са само няколко балсама, какво се случва с твърдението, че "рекламата е много скъп продукт и не струва 2-3 безплатни продукта" ?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Успокой се, Панда, и дишай дълбоко.
      Аз не манипулирам момичета и не ги карам да пишат безплатни ревюта на козметични продукти в обща платформа с мъгливи обещания. Нито търча след това да се тръшкам и обяснявам по пиари и продуктови мениджъри как определям темите за които да пишат тези момичета от тази обща платформа и как ако някой трябва да бъде ухажван всякак и канен по събития това съм аз.
      Не превръщам никой в роб като му внушавам да работи, да снима, да пише ревюта и прочее безплатно.
      Аз си имам доходи, и то достатъчно.
      Обаче, не мога да не го кажа, имам си доходи, защото никога нищо не съм правила и не правя безплатно:)
      Затова претенциите не към мен, претенциите другаде. Оправяйте се.
      Весел уикенд:)

      Изтриване

• Your comments are important to me! I would love if you take your time and leave me some feedback :) •