сряда, 6 януари 2016 г.

DIY | Поставка за четки с подръчни материали

В днешният НСС (Направи си сам) пост ще ви дам една идея в какво да съхранявате четките си за грим, за да запазят правилната си форма. Идеята е много лесна и буквално можете да я осъществите за около 5 мин. с помощта на подръчни материали, каквито съм сигурна, че вече имате.


Идеята ми хрумна съвсем непредвидено, но съм убедена, че из интернет пространството има подобни идеи и със сигурност не съм открила "топлата вода", но все пак ето и подробности. Вероятно сте попадали на идеите да запълните някакъв съд или ваза с кафе, което съм убедена, че също върши работа. Не всички обаче харесват наситения аромат на кафе, а освен това и по този начин четките ви е възможно да се оцветят или изцапат. Ето защо на мен ми хрумна една друга идея. Ще са ви необходими:


Задължително:

Купичка/ дълбока чаша/ празна поставка от свещ или каквото имате у дома. Съдът може да е квадратен или кръгъл, но е важно все пак да е достатъчно дълбок и със широко гърло, за да можете да наредите повече четки в него.

Ориз - бял, кяфяв, може и от двата вида, ако искате поставката да стане по-интересна и артистична.

По желание:

• Стикери за облепяне или някаква лента за декорация
• Панделка от плат
• Готварска боя /в случай, че искате да оцветите ориза в определен цвят/
• Боя за рисуване върху стъкло

За съжаление аз нямах готварска боя, затова за момента оризът ми ще бъде изцяло "био" и няма да го оцветявам допълнително. 

Защо ориз а не кафе?

Оризът е по-ситен и безцветен, което ви дава възможност първо да го оцветите в какъвто цвят пожелаете, ще задържа четките по-успешно, а освен това той има свойството и да поема влага и да абсорбира водата. Плюс, че няма аромат и няма да е натрапчив в случай, че не обичате кафе. А на първо място той е достъпен и като цена и съм убедена, че всеки дом го има, което прави и този DIY наистина възможен, без да давате излишни средства. Това обаче далеч не означава, че този НСС не е ефективен, напротив. На снимките по-надолу ще се убедите сами.

Първо почистете добре стъкления съд и ако имате желание предварително го напръскайте с подходящ спрей или го изрисувайте с бои за стъкло. Аз лично предпочетох да го оставя прозрачен за момента, за да не се загуби ефекта на пълнежа.
Второ изсипете ориза почти до края на съда. Аз реших да редувам кафяв с бял ориз, за да се получи по-артистично на вид и да е по-лицеприятно и интерес. Вие може да използвате само бял ориз или да го оцветите в какъвто цвят пожелаете. 
( За целта ще ви е нужна готварска боя и пликче. Поставяте ориза в плик /по-възможност от типа "Zip Bag"/, след което капвате няколко капки от боята вътре и размесвате добре така, че ориза да поеме хубаво цветът. След това оставяте да изсъхне напълно. )



Ако имате желание може да облепите съда със самозалепваща лента или стикер. Можете и просто да вържете някаква панделка от плат или да я залепите към съда. Аз имах под ръка единствена тази розова лента, която беше в кутията ми с китайски джунджурийки Kawaii Box .



За финал просто сложете най-използваните си четки като оставите малко разстояние между тях. Четките ви ще стоят идеално подредени, без да се опират една в друга, без да падат настрани и по този начин формата им няма да се наруши с времето. Мога да ви гарантирам, че това е наистина една много ефективна и лесна за изпълнение идея, която би ви спестила доста средства.



В последствие прецених, че малко цвят няма да е излишен, затова добавих и една панделка. Друг вариант е просто да оцветите ориза в няколко различни цвята и да го изсипете последователно. По този начин пълнежът на съда ще бъде на цветни ивици. И ето го и крайният резултат.



Силно се надявам тази наистина елементарна идея да е била полезна и интересна за вас. В случай, че решите да изпробвате метода ще ми е интересно да ми покажете снимка. Ако пък не, може да ми споделите в какво вие съхранявате четките си за грим?


Follow me:
            

8 коментара:

  1. Тони, много ми харесва идеята ти! Ефектно и лесно <3

    www.lillagreen.at

    ОтговорИзтриване
  2. Страхотна идея! Не се бях сещала до сега, че пълнежа може да бъде ориз. Поздравления! Изглежда супер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много ти благодаря. :) Радвам се, че идеята е полезна :)

      Изтриване
  3. Много е красиво, браво за идеята. Имам обаче въпрос, не се ли прашат така четките, в смисъл прах, косъмчета, разни други неща летящи из въздуха не попадат ли върху тях като седят така изправени?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти. Така е попринцип, да. Но при всяко положение честото миене на четките е почти задължително, защото и самите продукти, които остават по тях може да разпространят доста бактерии. :)

      Изтриване
  4. Добра идея.Моите доскоро стояха в подобни бурканчета, пълни с цветни камъни от Джъмбо.Освен с ориз може да се ползва кафе на зърна ;)
    Наскоро ги прибрах в шкафа, защото не ги ползвам толкова често и наистина прашасват ужасно.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, кафето също е вариант, но цапа повече а и ароматът му не е приятен за всички. Предимството на ориза е именно,че е по-неутрален. :) Колкото да праха по четките, за съжаление е неизбежен. Попринцип ако не са прибрани в някаква кутия или шкаф, винаги се натрупва :/

      Изтриване

• Your comments are important to me! I would love if you take your time and leave me some feedback :) •