петък, 6 февруари 2015 г.

Кокосово масло от Zoya + сапун със зехтин

Иии ето ме отновоо! След дълго отсъствие от блог пространството, реших най-накрая да се стегна и да напиша нов пост. Вероятно сте забелязали, че последните 2 месеца не съм особено редовна с новите публикации, за което се извинявам. През този и може би следващия месец, не се учудвайте, ако видите пролетни постове с коледна декорация, тъй като имам да ви показвам толкова много неща, но времето никога не е достатъчно. Ако се абстрахирате от това, надявам се все пак бъдещите публикации да са ви интересни. А тази, ще е посветена на една съвсем скорошна покупка, за която предполагам вече се досещате, ако ме следите във Facebook.


Започвам първо с небезизсвестното кокосово масло. Това е продукт, който стана изключително популярен напоследък със своите качества. Мога да кажа, че съм изчела доста статии посветени на кокосовото масло - български и не само. 
Ако пък нямате идея какво точно представлява кокосовото масло - основно то се извлича от кокосовите орехи. Дели се на два типа - рафинирано и нерафинирано. 
Рафинираното е по-подходящо за готвене, като при самото рафиниране маслото претърпява термална обработка при около 100 градуса. При рафинираното масло често са използвани методи, при които то да бъде избелено, да няма аромат или пък да е добавен изкуствен аромат в последствие. Извлича се от изсушена копра.
При нерафинираното, което е студено пресовано, по правило няма установен стандарт за извличането му. Би следвало да е извлечено без термална обработка или поне при доста по-ниска температура. При този метод маслото се извлича от пресна кокосова ядка, а не от изсушена. Възможно е и самата ядка да подлежи на ферментация и т.н. 


Това, което казвам е общо взето мой кратък преразказ по спомен. Определено пътят на кокосовото масло не е никак лесен и кратък. Някои казват, че хубавото и истинско кокосово масло трябва да е чисто бяло на цвят, а разтопено - напълно прозрачно. То трябва да има лек аромат и вкус на кокос. 
Това, че маслото е бяло обаче, не дава яснота дали не е било избелено. А ароматът - добавен в последствие. Според доста статии, истинското нерафинирано масло следва да няма много наситен аромат и вкус.
Кокосовото масло е в твърдо състояние, като при леко нагряване /включително и от топлината на кожата/ при около 27 градуса, то се разтапя напълно. Подходящо е както за готвене, така и за козметични цели:
- премахва грима
- хидратира кожата
Това са две от основните му предназначения, но има още много, много други. По-полезното за козметични цели следва да е нерафинираното и студено пресовано масло, което по подразбиране е запазило повече от ценните си съставки. Маслото може да се съхранява извън хладилник и е устойчиво като цяло.


А сега по-конкретно за маслото от Zoya. Това е био магазин, в който могат да се намерят доста полезни и натурални храни, козметика и подобни масла. Когато влязох в магазина, без да търся веднаха открих няколко различни масла. Едно от тях беше с произход Филипините и опаковано от Zoya. Повечето бяха с произход Тайланд и Шри Ланка. Имаше няколко масла, опаковани от Zoya, както и няколко, с оригиналния си произход и етикети на английски. Имаше избор за малки и големи бурканчета с продукт, като средно цените на всички малки са около 9-11 лв., а на големите между 22-24 лв.  
Тъй като това ми беше първият буркан кокосово масло, преди това не бях помирисвала или докосвала изобщо подобен продукт, реших да взема от малките масла. Грабнах едно от маслата на Zoya, с произход Тайланд.

* Допълнително: хубаво е, маслото да е с произход от Филипините, но дори да не е от там, задължително правило е продуктът да е в стъклен буркан, а не в пластмасов. Причината е, че с времето пластмасата отделя вредни съставки, а както знаете подобен тип масла са икономични и не се изхабяват бързо.


В последствие осъзнах, че може би трябваше да взема първо масло, което не е опаковано в България. И така...отворих маслото, което беше снежно бяло на цвят и твърдо като консистенция. Извадих малко количество от него и го разнесох по ръката си. Маслото има лек аромат на кокос, примесен с аромат на палмово масло. След като се докосна до кожата ми, маслото бързо се разтопи и вече беше годно да бъде използвано като лосион за тяло например. Маслото няма никакъв вкус на кокос, а единствено на масло.
Тук обаче идва едно "но"..Аз нямам практически опит с кокосови масла и ми се стори странно, че нанесено върху кожата, на мен поне ми мирише на палмово масло. В самото бурканче има аромат на кокос, но нанесено върху тялото според мен, ароматът е точно като на палмово масло. 
След няколко часа на носене, имам чувството, че мириша на купа с пуканки..Това донякъде ме разочарова и нямам идея, дали при други кокосови масла има аромат на кокос, но това масло на Zoya не е точно такова. 
Относно хидратиращите му качества - не останах кой знае колко впечатлена - да, кожата е по-мека, но не е нещо, което не може да се постигне и с обикновен крем за тяло или някакъв хидратиращ лосион.
Много бих се радвала и ще ми е от полза, ако споделите подробности относно кокосовото масло /в случай, че притежавате такова/ и нормално ли е според вас ароматът да наподобява палмово масло... По едно време се запитах, дали пък не съм взела масло, подходящо само за готвене, но в магазина ми отговориха, че всички нерафинирани и студено пресовани масла могат да се използват и за козметични цели.


След запитването ми към Зоя, ето какво ми отговориха конкретно за това масло: "Здравейте,кокосовото масло е произведено от свежи кокосови плодове на един ден. То е чисто кокосово масло, което не е рафинирано и е без добавени аромати. Температурата на процеса на производство не е по-висока от 43 градуса."
Определено от Zoya са любезни и отзивчиви при запитване, както и в самите магазини, относно обслужването останах много доволна.

Цена: 10.65 лв. за 230 мл.
За момента ще се въздържа от оценка.

Тук ще спомена и за едно гръцко сапунче със зехтин, което получих като подарък при покупка на маслото. Цената му реално е около 2-3 лв. за 100 гр.


По описание сапунчето е със зехтин от маслини, които са и най-често срещани в Гърция. Сапунът има силен и тежък аромат точно на зехтин. Това, че е подарък и не открих срок на годност, донякъде ме кара да мисля, че попринцип сапунът не би трябвало да е с толкова тежък аромат. Като цяло обаче ми харесва и поне няма да е толкова агресивен към кожата. Сапунчето е доста мазничко и се измива малко по-трудно. След това обаче оставя приятно усещане на чиста и сякаш една идея по-мека кожа.


Продуктите на Zoya могат да се открият и онлайн, и в техните магазини. Аз лично както споменах, отидох до един от магазините им в София. Няма тестери на кокосовите масла за съжаление, което смятам е лек недостатък, тъй като няма как съвсем ясно да се преценят продуктите. 


Бих се радвала да споделите вашия опит с кокосовите масла - мисля, че това ще е полезно на много момичета и жени, на мен също би ми било интересно да науча повече. 

По какво различавате едно качествено кокосово масло от некачественото? Какъв е цветът и аромата на едно качествено масло според вас? За какви цели го използвате?

Follow me:
            

6 коментара:

  1. Май всичките миришат различно. Моето си мирише точно на кокос, дори и нанесено по кожата. Искам да се изям после. За десерти е невероятно! Ползвам го и за маски на скалпа и косата. Домашните ексфолианти стават разкош когато се добави и малко кокосово масло. На мен обаче ми запушва порите на лицето и там не го ползвам.
    Напоследък и аз ползвам истински твърди сапуни и съм много по-доволна. Марсилските сапуни миришат страхотно и ми се отразяват доста по-добре на кожата от течните им синтетични събратя.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Явно си извадила късмет с по-качествено кокосово масло, какво ползваш? Искаше ми се да открия някое хубаво, което да се продава в България...хем би било по-полезно и за останалите момичета :/
      Относно сапуните - да, така е. Този конкретно няма хубав аромат, но пък е добър за кожата.

      Изтриване
    2. Моето е на френска марка купувано от супермаркета във Франция, но има същият сертификат като твоето, а продукцията пак е от Филипините. Явно е по-различно просто.

      Изтриване
    3. Да, така е. Моят е от Тайланд, вероятно и това е фактор :)

      Изтриване
  2. Моето масло не миришеше на нищо, нито на кокос, нито на палмово масло. И се учудих, че няма никакъв аромат, но после реших, че си е просто такова. Изобщо не ми е хрумвало, че може да не е в ред.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ами да няма аромат е някак по-добрия вариант, отколкото да мирише на палмово - поне по мое мнение. :)

      Изтриване

• Your comments are important to me! I would love if you take your time and leave me some feedback :) •